Råvarubutiken
Din sida
  
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X

Vetegräs

Vetegräs från Råvarubutiken

Vetegräs av alla sorter!

Vetegräs är helt enkelt vetekorn som har grott och vuxit upp till gräs. Vetegräsbladen kan pressas färska till juice som kan drickas direkt eller frysas till juicekuber. Det kan också torkas och malas till vetegräspulver. Det är också möjligt att torka själva juicen och få fram ett pulver som är fritt från fiberdelar och liknande.

Anledningen till det stora intresset för vetegräs är dess fantastiska innehåll av näringsämnen. Vetegräset är en mycket god källa till klorofyll, A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin. Vetegräset innehåller hela 98 av de 102 grundämnen/mineraler som vi kan påträffa i jorden, exelmpelvis järn, kalcium och magnesium, samt essentiella enzymer och 19 olika aminosyror.

De två första förespråkarna för konsumtion av vetegräs i modern tid var agrokemisten Charles Schnabel, och grundaren till Rawfood-rörelsen, Ann Wigmore. Schnabel hade experimenterat med att ge torkat och pulveriserat vetegräs till djur i lantbruket och sett att deras hälsa generellt förbättrades, med finare päls, större mjölkproduktion och en lägre dödlighet bland nyfödda djur. Han kom att förespråka att människor kunde få liknande positiva effekter av att konsumera vetegräs (generellt förbättrad hälsa, snarare än det relaterat till mjölk och päls). Ann Wigmore hävdade framför allt att klorofyllen är det kraftfulla och livgivande i vetegräset och förordade att man regelbundet skulle dricka färskpressad vetegräsjuice. Emellertid har man också kunnat spåra konsumtion av vetegräs flera tusen år tillbaka till det antika Egypten.

Odla vetegräs hemma

Att odla vetegräs är roligt och faktiskt väldigt enkelt. Följ våra instruktioner för att få ett riktigt bra gräs!

  1. Blötlägg vetekornen över natten (8-12h)
  2. Grodda vetet i en en burk eller skål i ett dygn och skölj igenom tre gånger.
  3. När du kan se en liten svans på vetekornen är det dags att plantera ut. Sprid kornen i en odlingslåda/bricka med ca tre centimeter djup såjord.
  4. Vattna vetet och täck över vetet så att det står mörkt och håller fukten, och se till att temperaturen ligger på dryga 20 grader celsius.
  5. Under de tre första dagarna så vattnar du rejält varje morgon så att all jord håller sig fuktig, och duschar vetet lätt på eftermiddagen.
  6. Den fjärde dagen på morgonen kan du ta bort locket från vetet. Då ska rottrådarna ha täckt mycket av ytan. Vattna rejält en gång varje morgon, och se till att vetet står ljust, men INTE i direkt solljus.
  7. Det är dags att skörda gräset när du ser ett till blad komma på vetegräsbladen, eller när bladen börjar dela på sig längst ned. Det är ett tecken på att den första fasen är på väg mot sitt slut. Detta är normalt mellan 7 och 12 dagar efter att du har börjat odla.
  8. Skörda endast en gång, då näringsinnehållet är avsevärt sämre i det gräs som växer upp igen. Du kan förvara gräset i kylskåp i ungefär en vecka, men om du pressar juice och fryser in i kuber så har du färskpressad vetegräsjuice redo när du än önskar.

Dinkelfrö, GEO, 500g
25%
Odla dinkelfrö själv
59:- 79:-
Dinkelfrö, GEO, 80g
Grodda fröna själv!
18:-
Garden of Life Vetegräsjuicepulver
100% RAW och 100% ekologiskt vetegräsjuice som torkats till ett fint pulver. Märk: Detta är ett pulver av re...
259:-
Groddmaskin Freshlife FL-3000
Freshlife är en automatisk groddmaskin. Sätt i kontakten, fyll med vatten och frön och vänta sedan i 5-...
1595:-
Odlingssystem för Vetegräs & Skott
Sproutman's jordfria odlingssystem för vetegräs och skott producerar vetegräs, ärtskott, solrosskott mm...
1395:-
Ormus Sunwarrior Supergreens
Potent näring från alfalfa, korngräs, vetegräs, spenat, havregräs, persilja, moringa, och ingef...
395:-
Perfect Food RAW från Garden of Life
100% raw och ekologisk koncentrerad näring i pulverform. En av de grönaste drinkarna som finns att köpa. Ful...
359:-
Vetegräsfrö, GEO, 80g
Korn för att odla vetegräs av högsta kvalitet!
18:-
Vetegräspulver, Nya Zeeland, raw & KRAV, 250g
10%
Vetegräs - det ”gröna guldet” med massor av klorofyll!
193:- 215:-
Z-star 710, manuell juicer
8%
Z-star är en enkel men mycket robust handjuicer. Den är manuell och fungerar bra för vetegräs samt l...
1750:- 1895:-