Råvarubutiken
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X

Frågor och Svar

Här finner du svar på de vanligaste frågeställningarna som rör Råvarubutiken. Det är alltid en god idé att titta igenom dessa innan ni hör av er till oss på mailen, eftersom chansen är stor att du hittar svar på just det du undrar över, och samtidigt inte behöver vänta på att att vi ska återkomma till dig. Vi tar tacksamt emot tips om vilka ytterligare frågor och svar som du anser borde finnas med här.

RAW FOOD

Vad innebär egentligen "Raw Food" och vad är fördelarna med en sån kost?
Med Raw Food, eller råkost (med en mer vid tolkning än i skolmatsalen), menas livsmedel som bibehållts i sin naturliga form och inte upphettats till temperaturer över dryga 40 grader. Över denna temperatur börjar många degenererande processer i livsmedlet, och ofta är det de för hälsan mest potenta ämnena såsom antioxidanter andra fytokemikalier som "stryker med" först. Raw Food är per definition inte vegetariskt eller veganskt, men då kosten hos många utvecklas till en livsstil där man i ett större perspektiv reflekterar över vad man egentligen stoppar i sig och hur man med sina kostval relaterar till omvärlden, är många "råkostare" också vegetarianer, åtminstone till övervägande del. Det är även med denna inställning som bakgrund som många råkostare även föredrar ekologiska livsmedel. En vanlig Raw Food-diet kan bestå av grönsaker (allt från Avokado till Zucchini), bladgrönt (grönkål, babyspenat, romansallad, ruccola - you name it!), rotfrukter, nötter, frön, frukt, alger, groddar. Vi älskar även att göra mycket smaskig och härlig råkostkonfekt och inkluderar en hel del "superfood" för att ge oss en vitaminpuff då och då.

Det centrala argumentet kring varför råkosten är välgörande för hälsan är inte nödvändigtvis att enbart kosten i sig gör någon frisk, utan att den i sitt "ursprungliga tillstånd" inte lastar kroppen med, eller tvingar denna till, tunga avgiftande processer och utmattande matsmältning. Alla livsmedel som kommer ner i "kistan" är såna som kroppen känner igen och kan nyttja direkt till olika processer i kroppen utan att behöva lägga mycket jobb på det. Detta i kontrast till t.ex. koagulerade animaliska proteiner som kräver mycket matsmältningsarbete och skapar toxiner/avfallsprodukter, eller raffinerade spannmålslivsmedel som verkar slembildande och försurande för mag/tarmkanalen. De oförvanskade livsmedlen förmår även tillgodose kroppen med högkvalitativa näringsämnen som hjälper kroppen i dess helande verksamhet. Man ser med andra ord kroppen som ett självläkande system, som med rätt bränsle förmår göra ett fantastiskt arbete i att hålla individen frisk och kry!

Läs gärna mer om Raw Food genom att klicka här

BESTÄLLNINGAR & LEVERANS

Måste jag registrera mig som kund för att kunna handla hos er?
Nej, det är inte nödvändigt. Du kan fylla din kundkorg och sedan checka ut och betala som "gäst". Då får du emellertid fylla i adressuppgifter och annat igen om du skulle vilja handla hos oss någon annan gång.
Kan jag beställa om jag bor utanför Sverige?
Det kan du absolut! Vi har många trogna kunder i bland annat Danmark, Norge och Finland, och har också skickat råa paket långväga till bland annat Australien, Japan och Malta. Av logistiska skäl skickar vi "utlandspaket" en dag i veckan, varje onsdag. Beställer du senast tisdag kl. 11, och alla varor finns på lager, så går ditt paket iväg dagen efter. Den specifika fraktkostnaden påverkas sedan av var du bor, eller vart du vill skicka paketet.
Är det möjligt att få andra vikter på varorna än vad som finns i butiken, eller andra priser/rabatter om jag köper mycket?
Generellt sett har vi ingen möjlighet att tillgodose specifika önskningar som går utanför vårt normala sortiment. Tyvärr tar detta för mycket tid, och vi måste ha tid att upprätthålla en riktigt god service till alla. Successivt försöker vi på allt fler varor emellertid att tillhandahålla bulkförpackningar, för dig som vill handla riktigt mycket på en gång. Priset per vikt blir självklart betydligt lägre när du handlar en stor förpackning. Däremot har vi inga allmänna mängdrabatter, utan enbart vid vissa kampanjtillfällen.
Var är min beställning?
I de få fall där kunder upplever att de inte får sin beställning, ser vi alltid till att lösa detta så snart som det bara går. Ofta har de i själva verket faktiskt fått sina efterlängtade varor levererade till sin uthämtningsadress - men - det är i aviseringen det har brustit.

- Kunden har lämnat ett felaktigt mobilnummer, som gör att aviseringen inte kommer ut till kunden. Kontrollera alltid att du angett korrekta uppgifter.

- Kunden har uppgett en boxadress, som inte kan kopplas till en giltig utlämningsplats. Adressproblem brukar dock upptäckas i ett tidigare skede, då vi ser till att höra av oss och uppmärksamma problemet.

- Kundens mailprogram har slängt orderbekräftelse eller avisering i skräppostmappen. Fy fy! Dubbelkolla i mappen om du inte fått något mail från oss. Tyvärr kan inte vi ta ansvar för att ett specifikt program inte gillar våra fina mail...

- Bekräftelseparametern på godkänd betalning som skickas från Paypal eller DIBS tillbaka till vår webshop, som gör att ordern går igenom i systemet, kan vid mycket sällsynta fall fastna i cyberrymden. Detta innebär dock också att ingen orderbekräftelse går ut till dig som kund. Får du ingen bekräftelse när du betalat direkt, även om beställningen ser ut att ha gått igenom på nätet, så har något blivit fel. Uppmärksamma oss på detta, så ser vi till att "klicka igenom" beställningen. Då går en orderbekräftelse också automatiskt ut. Och nej, eftersom du redan betalt behöver du INTE betala igen. :o)  

Men, det som hör till vanligheterna är också att man beställt en köksmaskin, av vilka vi alltså inte har alla i lager, eller bulkvolymer/storpack av en vara, där leveransen kan ta längre tid. Detta står dock aviserat vid respektive vara, och även i kassan under "Information om leveranstid".

Skulle du ändå inte få någon klarhet i varför paketet inte dykt upp - maila till oss eller chatta på vår hemsida. Vi ska se till att få ordning på paketet.
Hur lång är er leveranstid?
Om alla varor finns inne brukar vi kunna skicka ditt paket redan dagen efter din beställning. Om en vara inte finns inne men väntas in inom några dagar så finns det angivet vid den specifika varan. Skulle en vara som du beställd visa sig vara mycket försenad, meddelar vi dig om restnotering eller återbetalning. Vårt mål är naturligtvis att du ska få dina varor så snabbt som möjligt - det är lika viktigt för oss som för dig!

Större köksmaskiner (torkugnar, juicemaskiner och blenders) sänds med så kallad "dropshipping". Det innebär att de går direkt från maskintillverkarnas distributörer ut till dig som kund. Denna leverans tar vanligtvis inte mer än några dagar, men kan i perioder med hårt beställningstryck dröja något extra. 
Jag gjorde mitt köp mot fakturabetalning, och har nu efter lång tid fått en faktura, men ännu inga varor. Hur går detta ihop?
Vi skickar alltid den första fakturan med ditt paket, så får du en faktura utan paket innebär detta att du missat aviseringen för paketuthämtning, och att du har fått en påminnelse (som just skickas separat från Klarna). Gå igenom din skräppostmapp för mailen du uppgav vid beställningen, för att hitta aviseringen. Hittar du inget får du kontakta oss. Då har du sannolikt stavat fel eller liknande när du lämnat din mail. 

KÖKSMASKINER

Hur skickas de större köksmaskinerna?
Våra större maskiner, såsom Excalibur, Sedona, Greenstar samt groddningsmaskinen Easygreen, skickas från distributörerna via s.k. dropshipping. Om du har beställt andra produkter från oss i samma order, förutom köksmaskinen, så kommer dessa att levereras separat från oss. Maskinerna levereras till din adress, och är du inte hemma kommer de till närmaste utlämningsställe och du får en avi i brevlådan. Vitamix går från distributören i Sverige ut till närmaste Schenkerombud, och du får avi via SMS. Denna skickas normalt 3-5 dagar efter beställningen. Leveransen av köksmaskiner som skickas från Tyskland tar vanligtvis mellan en och två veckor, men kan under perioder med hårt beställningstryck dröja längre.
Vilken blender/mixer ska jag välja?
I dagsläget marknadsför vi på Råvarubutiken två olika blenders; Vitamix 5200, och Personal Blender. Att vi i kategorin "stora blenders" enbart valt att sälja Vitamix, handlar helt enkelt om att vi anser att denna är den bästa, utan konkurrens. Många andra märken finns på marknaden, men vi upplever att Vitamix är den enda maskinen som klarar våra krav på hållbarhet, användarvänlighet och effektivitet. Personal Blender, å sin sida, är helt klart den bästa minimixern vi stött på. Så liten och smidig att den går att ha i resväskan, men samtidigt så kraftfull att den utan problem gör smoothies med krossad is i. Om du nu står i valet och kvalet mellan en så kallad "PB" och en Vitamix, så måste du naturligtvis överväga hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga på en blender. PB är perfekt till att göra barnmat, smoothies till en person, mindre mängder nötmjölk och liknande. Är du emellertid ute efter en maskin som kan hjälpa dig i köket med i princip all matlagning; tillverkning av konfekt, såser, större mängder smoothies och dryck (och även riktigt tufft motstånd som stjälkselleri och grönkål) så blir Vitamix det självklara valet - maskinens motor har dessutom hela 7 års garanti! 
Vilken torkugn ska jag välja?
Valet av torkugn är inte helt enkelt. Tittar man på de större ugnarna så är både Excalibur och Sedona riktigt bra torkugnar. Kanske finns det snarare två olika personlighetstyper som passar med dessa olika ugnar. Sedona är den nya och fräscha ugnen med digital panel. Den är snygg, med ugnsfönster på framsidan, och har lågenergiinställningar och nattläge för minskad energiförbrukning och ljudnivå. Excalibur å andra sidan är klassikern bland råkostare. Den har varit med länge, och även om den ger ett mer råbarkat intryck, så upplever många att det är mer "kräm" i den. Många som tillverkar större mängder bars, müsli och liknande i kommersiellt syfte verkar föredra Excalibur framför den nyare Sedonan. Den vertikalt blåsande ugnen Stöckli tillhör en lite annan kategori. Den fungerar bra för torkning av grönsaker, frukt och liknande, men lämpar sig mindre bra för rinnande smeter och liknande, då luften måste kunna blåsa upp igenom gallerbrickorna. Samtidigt är den ett billigare alternativ, och även påbyggbar efter behov. Dock ska man komma ihåg att torkningen blir långsammare ju högre "torn" man bygger till.
Vilken groddningsmaskin ska jag välja?
Finns det något bättre (för en groddälskare) än att grodda själv hemma och alltid ha tillgång till färska groddar av olika slag? Med våra groddningsapparater kan du just få till en liten odling i köket. Dessa är ju tänkta att underlätta arbetet med att vattna och skölja, som man annars måste göra manuellt och regelbundet för optimal grodding. Freshlife är den mindre apparaten till det lägre priset, och många gillar denna skarpt. Den är enkel och liten, men kräver dock påfyllning relativt ofta. EasyGreen är den större varianten, som möjliggör groddning med flera olika frön parallellt, och som fylls på med vatten med 2-3 dagars mellanrum. Denna är helt klart vår mest populära, men den tar upp mer plats, och är med sin storlek lite mer tidskrävande att installera och rengöra.
Vilken grönsakssvarv (spiraliserare) ska jag välja?
Spirali är den enklare modellen, som också är den vanligaste ute på marknaden. Den är stabil och de flesta tycker att den känns fullt tillräcklig för deras behov. Med spirali medföljer tre olika insatser för svarvande i olika tjocklek och form. Le Rouet är den mer exklusiva varianten, som i sin utformning och material är mer stabil, och ett bättre val om man planerar att använda sin grönsakssvarv dagligen och kanske till större mängder grönsaker. Le Rouet är också mer flexibel, då det går att justera tjockleken på spaghettin/girlangerna, förutom att välja mellan de olika skärbladen. Kom dock ihåg att Le Rouet är en bra mycket större mackapär än den lilla Spiralin.
Vilken juicemaskin ska jag välja?
Ovanstående fråga är en av de vanligaste vi får. Det har blivit dags att investera i en rejäl juicer och frågan som kommer är naturlig - vilken ska jag välja, nu när det handlar om flera tusen kronor? De två juicemaskiner vi marknadsför har något olika egenskaper. Champion är det naturliga valet om du mest kommer att göra fruktjuicer, då det är en höghastighetsjuicer (den högre hastigheten kan dock värma juicen något litet). Champion är också något lättare att rengöra. Green Star Elite går på betydligt lägre varv, och presskruvarna har utformats med magnetteknologi för att extrahera maximalt med mineraler från juicen. Den kommer med en glaskanna, medan Champion har en plastkanna. Green Star är utomordentligt bra på att juica vetegräs, bladgrönt och andra riktigt tuffa grejer, men är något omständigare att rengöra, vilket kan vara ett problem för den late. Vi har mest erfarenhet av Green Star, och föredrar den för vi tycker att den får ut mer juice. Samtidigt vet vi att det finns många kunder som köpt Champion, och är jättenöjda med denna.
Hur fungerar garantin för köksmaskinerna?
Våra olika köksmaskiner säljs alla med funktionsgaranti, vilket innebär att du ersätts om maskinen har gått sönder vid normal användning. Garantitiden skiljer sig åt mellan de olika apparaterna (se respektive), och är även olika om apparaten används till privat eller kommersiellt bruk. Garantiärendena utreds inte av oss på Råvarubutiken, utan av distributör/tillverkare som har mer erfarenhet och kunskap om funktion och problem. Generellt kan man säga att fel som uppkommit genom vårdslöst handhavande, oaktsamhet eller ren otur (som att tappa en sked ner i en Vitamix på full hastighet eller snubbla på sladden) inte faller under garantin. Inte heller slitage som kan kopplas till oaktsamhet ersätts inom garantin (exempel på detta är när kannan på Vitamix tas av från motordelen innan den stannat helt, vilket sliter på kannans och fästets "kuggar").

PRODUKT- OCH ANVÄNDNINGSFRÅGOR

Hur tillverkas extrakten (10:1) som ni säljer?
De flesta örter som vi tillhandahåller är sådana som normalt sett brukar användas i teer eller brygder - det är så de verkningssamma ämnena oftast brukar "extraheras". Till skillnad mot i andra superfoods (där de kraftfullaste ämnena ofta är flavonoider/färgpigment och liknande), eller färska grönsaker och dyl., är de ämnena i örterna som man är ute efter oftast inte lika värmekänsliga, utan kan när de extraheras från örten bli kraftigare i sin verkan i och med att de inte tas tillsammans med de fiber och de andra delar som också annars följer med. När man gör ett örtextrakt kokar man och förångar örten, och en stor mängd sådan, till den grad att den blir koncentrerad. För att få ett 10:1 extrakt tar man alltså en viss mängd ört - kokar/tillagar denna i vatten, fram tills man man endast har kvar en tiondel av denna mängd. Till dessa "tjärliknande" rester tillsätts sedan ofta en liten mängd rismjöl, för att binda örtextraktet till pulverform. Den urgamla extraheringstekniken gör att man får ett långt mer kraftfullt extrakt/pulver av samma ört, än om man hade tagit den i sitt ursprungliga tillstånd.
Behöver man äta tillskott om man är råkostare?
Detta är en viktig fråga för alla som går över till en rawfood-kosthållning. Vi som förordar rawfood, gör det ju dels mot bakgrund av att vi anser att det är en mycket hälsosam kost, som hjälper kroppen att prestera och återhämta sig optimalt, och som fyller på den med allt som är nödvändigt för att hålla sjukdomar borta. Men vi ser också framför oss att våra förfäder i det vilda (och något varmare) levde på mycket råkost. De samlade rötter, gröna blad, nötter och frukt - men - de åt säkerligen ibland något ägg om de kom över det, någon larv och ibland fisk eller kött när andra mer "lättfångade" födoämnen inte fanns till hands. Många gånger fick de säkert i sig insekter ofrivilligt.

Idag har vi en fantastisk möjlighet att, med ett otroligt utbud, välja våra livsmedel varje dag. Vi kan välja att inte äta ägg eller kött för att vi inte tycker om sättet de producerats på. I handeln hittar vi grönsaker som är tvättade och rena, och får därmed inte i oss jordbakterier, insekter och annat. Som veganska råkostare i det moderna samhället riskerar vi därför främst att få brist på B12, D-vitamin och Omega-3-fetter. B12-hävdas finnas i vissa alger, men är i själva verket en liknande "analog" form som inte fyller på kroppen med vitaminen. Vi rekommenderar istället våra fantastiska B12-plåster, som vi själva har jättebra erfarenheter av. D-vitaminen får man ju dels av att vara ute i solen, men kan också ökas på av Thorne's produkter. Vad gäller Omega-3 finns detta i bra mängder i flera av våra produkter, som alger, chia och hampa - titta på dem alla här. Ett vanligt förekommande problem med Omega-3 brist, är annars att intaget av Omega-6 är för stort (vilket det är hos många som äter mycket skräpmat). Det gör att kroppen behöver mycket Omega-3 för att nå rätt balans mellan dem båda. Du kan minska ditt behov av Omega-3 något genom att hålla igen lite på Omega-6-fetter. Samtidigt är det alltid viktigt att se till att få i sig bra mängder med Omega-3.
Varför är det viktigt att honung är rå? Vad händer om man värmer upp den?
All honung som vi säljer från Sverige, rättare sagt från Österlen, är både HELT obehandlad och ekologisk, vilket är väldigt ovanligt. Den värms bara till dryga 30 grader, vilket är nödvändigt för att den överhuvudtaget ska kunna komma från en slungningsmaskin ut till burkarna. Hos de flesta andra biodlare värms honungen upp till 50-60 grader, för att den ska flyta ännu lättare, och därmed bli billigare att hantera. Tyvärr försvinner ju då dock de flesta av honungens fantastiska antibakteriella, antiseptiska och enzymatiska egenskaper. Men Pernilla och Samuel (som vi köper honungen från) har verkligen gjort sitt yttersta just för att bevara allt det fina i produkten, trots att detta är en mer mödosam process, vilket vi är mycket glada över. Därför råder vi också dig att använda honungen försiktigt om du vill få del av alla dess välgörande egenskaper. Bred den på bröd, ät den direkt som den är eller blanda i den i råa anrättningar.
Vilka av era produkter rekommenderas under graviditet/amning, och vilka avråder ni från?
Som både gravid och ammande ökar kroppens behov av många näringsämnen när det ska räcka till för (minst) två personer. Några av de viktigaste ämnena man ska hålla koll på är Omega-3, B12 och järn. För Omega-3-intaget har vi många bra varor, och för B12 skulle vi rekommendera våra fenomenala plåster, som också innehåller den viktiga folsyran. Vad gäller järnet, så vet vi av erfarenhet att ett ökat intag av gröna smoothies, broccoli och alger markant kan öka nivåerna. Vår isländska dulse är också en alg med ett högt järninnehåll, som många gillar att äta direkt ur påsen. Vilda (en av grundarna) har också haft mycket goda erfarenheter av att äta bidrottninggelé under både graviditeten och amningen (hon anser att den sannolikt underlättade förlossningen och sedan ökade mjölkproduktionen).

De flesta vanliga "superfoods" anses generellt sett vara säkra för gravida och ammande, men vi vill ändå höja ett varningens finger för att gå igång och vräka i sig av pulver av olika slag. Undvik helst de utrensande algerna spirulina och chlorella, då varken graviditet eller amning är rätt tid för detox. Undvik också medicinalörter som kan påverka hormonproduktionen. Vi råder även dig som är undrande att ta kontakt med en läkare (vi är inte nutritionister eller doktorer) för att diskutera tillskott och risker innan du ger dig i kast med en massa nya produkter. Försiktighet är alltid ledordet för dig som sätter nya barn till världen! :o)
Hur förvarar jag bäst era produkter?
Den optimala förvaringen för de flesta av våra varor (möjligen undantaget kokosolja och honung, som man vill ha lite mer lätthanterligt) är torrt, mörkt och svalt. Har du ett 12-gradigt dunkelt skafferi med avfuktare kan du skatta dig lycklig. Har du inte det får du för det första se till att återförsluta våra påsar bra, eller till och med hälla över dem i en tättslutande burk. Förvara dem i ett köksskåp, långt från spisen där det ofta kan vara varmt och fuktigt. Vissa varor innehållande fetter som har en tendens att härskna med tiden (makadamianötter, hampafrön mm.) kan förvaras i kylskåp för att förlänga hållbarheten. Se då bara till att just hålla fukten borta. Annars måste det sägas att hållbarheten generellt är lång på produkter som torra pulver. De blir inte nödvändigtvis dåliga med tiden, men kan förlora i näringsinnehåll.