Vanilj - Käp Vanilj raw & eko 15g online / Råvarubutiken.se
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X
Vaniljpulver Sri Lanka RB 15g i gruppen Livsmedel / Kryddor & Smak hos Råvarubutiken (204312)
Vaniljpulver Sri Lanka RB 15g
Vaniljpulver Sri Lanka RB 15g

Vaniljpulver Sri Lanka RB 15g

Vanilj från Sri Lanka. Denna exklusiva krydda som varar en smärre evighet!
Artnr: 204312
Råvarubutiken
149:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning
Lite allmänt om vanilj

Vanilj kommer från vaniljorkidén (Vanilla planifolia), som ursprungligen fanns i Mexiko men i dag odlas i ett flertal länder. Den största producenten av vanilj är Madagaskar, som står för så mycket som hälften av världsproduktionen, följt av Indonesien och Kina. Vår fina vanilj kommer dock ifrån Sri Lanka och är i en klass för sig.

Ordet vanilj betyder ″liten slida″. I Sverige tog vi ordet från franskans vanille år 1773. Och fransmännen tog sitt ord från spanskans vainilla. Spanjorerna i sin tur skapade sitt diminutiva ord från vaina, som betyder just ″slida, skida, hylsa″ och syftar på frökapselns form.

Vanilljorkidéen odlades redan under förcolumbiansk tid av aztekerna. Växten är en 3–15 m hög klätterväxt som växer i skogar eller plantager. Den får gul-gröna blommor som antingen pollineras på naturlig eller konstgjord väg. Blommorna får en fruktkapsel som innehåller små svarta frön. 

Eftersom frukten ska skördas när den är grön och omogen måste den prepareras i fuktig och varm ugn, för att sedan soltorkas, för att få fram den distinkta smaken. Dess frukter har avnjutits som krydda i framför allt sötsaker men också som doft i parfymer. Vaniljen är den näst dyraste kryddan i världen efter saffran, på grund av att hanteringen är så arbetskrävande.

Om vaniljpulver, vaniljstång och vaniljsocker

Vaniljpulver består av vaniljstänger som finfördelats till ett pulver som är betydligt lättare att använda än en vaniljstång. Även om vanilj ofta förknippas med något vitt, så är stängerna och vaniljpulvret svart eller brunsvart. 

Till skillnad från det som kallas vaniljsocker och vanillinsocker så innehåller vaniljpulvret inget socker, vilket är ett hälsosammare alternativ och tar fram smaken av vanilj bättre. Det går att byta ut vaniljsocker mot vaniljpulver i många recept och man behöver inte dosera lika mycket. 

Hur använder jag vaniljpulver?

Vaniljpulver passar inte bara i vaniljsås och vaniljkräm, utan i allehanda bakverk och maträtter som till exempel i saffransbullar och vaniljvåfflor, råa eller tillagade ... för att inte tala om glass, yoghurt, te, kaffe, milkshake, gröt, kakor, bakverk och mat. 

Prova att smaksätta en dryck med vanilj och få en härlig, värmande dryck för regniga dagar eller blanda det i morgonyoghurten tillsammans med lite skivad banan. 
   
Det bästa är att doften av vanilj sägs skärpa koncentrationen, väcka glädje och inge trygghet och det låter väl som en bra start på en ny dag. Blanda i morgonens fruktgröt, i bakverk, bollar eller i dina egentillverkade hudvårdsprodukter ... Den är underbar i vaniljsås gjord på cashewnötter. Eller i en av våra favoriter – en chiasmoothie kryddad med vanilj och muskot!

Ingredienser: ekologiskt vaniljpulver
Ursprung: Sri Lanka

Innehåll: Torkad och malen bourbonvaniljstång (Vanilla planifolia). Inget annat.
Ekocertifiering: EU-ekologisk
Raw food-kvalitet: Ja
Ursprung: Madagaskar


Näringsvärde per 100 g:

Kalorier1046 kJ/250 kcal
Protein0 g
Kolhydrater75 g
- varav sockerarter75 g
Kostfiber0 g
Fett0 g
Natrium0 g

Klicka här för rekommenderade dagliga intag (RDI)
Det finns tuentals recept där vanilj ingår. Här är ett smaskigt kakrecept!
.