Triphala - tre värdefulla frukter
Triphala, eller trifala som det stavas ibland på svenska, är ett ord från sanskrit och betyder ”tre frukter”. Triphalapulver görs av lika delar frukt från det ”indiska krusbäret” amalaki (Emblica officinalis), bibhitaki (Terminalia bellerica) och haritaki (Terminalia chebula).Triphalapulver har läntge använts i ayurvedisk medicin och anses utgöra en mycket kraftfull rasayana. En rasayana är en kombination av örter som verkar uppbyggande för kroppen bidrar till ett långt och viralt liv. Det indiska krusbäret amalaki innehåller t ex 20 gånger med C-vitamin är en apelsin.
Triphala har en stark smak. Rekommendationen brukar vara att dricka det med juice eller som te med en klick honung. När det tas för matsmältningen eller mot förstoppning görs det bäst på kvällen en halvtimme innan läggdags. Ät ingen mat på en och en halv timme efter intaget. Kan också tas tidigt på morgonen på tom mage som te med varmt vatten eller t ex med mandelmjölk eller juice.
Eftersom Triphala har en mild verkan kan du använda preparatet under en längre tid och på så sätt få en mer djuprengörande effekt.
Innehåll: Torkad och pulveriserad frukt från amalaki (Emblica officinalis), bibhitaki (Terminalia bellerica) och haritaki (Terminalia chebula).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekologisk: Ja, EU-ekologiskt
Dosering: ½ tsk/dag i början kan efter ett tag ökas till 1 tsk/dag. Överskrid inte angiven rekommenderad dagsdos. Inte lämpligt för gravida eller ammande. Ska inte användas med fall av diarré och dysenteri.
Ursprung: Indien
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde | 1198 kJ/287 kcal |
Fett | 0,7 g |
- varav mättade | 0,2 g |
Protein | 3,9 g |
Kolhydrater | 46 g |
- varav sockerarter | 10,3 g |
Kostfiber | 40,5 g |
Sodium | 36 mg |
Salt | <0,1 g |
Klicka här för rekommenderade dagliga intag baserat på kön och ålder (RDI)