
Laktosfritt proteinpulver och proteinrik mat för styrka
Mättande och stärkande i ett, då är det nog protein du är ute efter. Den bästa sorten är från växtriket, eftersom kroppen har lättast att bryta ner det till sina ursprungsdelar aminosyrorna, och sedan sätta ihop det snabbt igen till just det slags protein våra kroppar behöver. Våra proteinpulver funkar bra till vardagen för att fylla ut smoothien eller komplettera träningen med. Prova att ösa ner några skedar i desserten så får du en konstig känsla av att ha kombinerat efterrätten med att preppa inför skrotlyftningspasset.
Vi har olika proteiner du kan välja på bland annat: hampaprotein, ärtprotein, pumpaprotein, rårisprotein och protein-blandningar.
Hampaprotein
Hampaproteinpulver kommer från hampafrön. Det har fröets alla goda egenskaper och dessutom ett högt proteininnehåll som samtidigt är mycket lättsmält. I och med en skonsam malningsprocess som avlägsnar mycket av kolhydraterna har detta pulver bara genomgått en mekanisk process, till skillnad från exempelvis vassleproteinprodukter som är framställda med både värme och kemikalier. Hampaprotein är helt fritt från gluten, men fullt av vitaminer, enzymer och mineraler. Det har en optimal balans mellan omega 6 och omega 3.
Pumpaprotein
Pumpaprotein är rik på omega 6 och 9 fettsyror, även magnesium, mangan och naturligt tryptofan. Tryptofan är en av de essentiella aminosyrorna, som kroppen inte själv kan tillverka och är utgångsämne vid kroppens tillverkning av serotonin och melatonin som har betydelse för sömn. Pumpaprotein har ett högt proteininnehåll, hela 65%, och gör dem till ett bra komplement för den som tränar mycket. Är perfekt ingrediens i proteindrycker och bröd.
Ärtprotein för att bygga upp kroppen
Ärtproteiner används av många som tränar för att återuppbygga muskelmassan efter ett pass, underlätta viktnedgång och ersätta en måltid. Ärtprotein är helt fritt från andra proteiner som kan vara allergiframkallande, som gluten, mjölk, ägg samt soja och det är skonsamt mot magen.
Hur mycket protein är lagom?
Rekommendationen i de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) är att 10-20 procent av kalorierna vi äter bör komma från protein. Det motsvarar minst 50-70 gram protein per dag. Muskler består huvudsakligen av protein. Många som vill bygga muskler äter därför stora mängder protein. Men överskottet behöver inte bli muskler utan kan också användas som energikälla eller lagras in i kroppens fettreserv.