Köp Eko Guarana Pulver | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Guarana

guaranaGuarana kallas ofta “Brasiliens kakao” och är källan till landets nationaldryck. Pulvret som utvinns ur guaranaväxten har i tusentals år använts i diverse medicinska syften.
Dricker du mycket kaffe? Testa att byta koffeinkälla till guarana istället. De torkade bladen från guarana kan innehålla upp till 4 ggr mer koffein än vanliga kaffebönor, och räcker inte det så innehåller de även teobromin och teofyllin – ämnen som har effekter som påminner om koffein.

Utvinning och historia
Guaranabären har odlats i Brasilien i tusentals år, och fick sitt namn av Guaranistammen som även använt bären som ren valuta.
Den klättrande guaranaplantan hör till lönnsläktet, växer i Amazonas djungler och kan bli hela 12 meter hög. Dess bär har en starkt röd färg och när de mognat till sig exponerar de sitt svarta och vita innanmäte, vilket för tankarna till ett mänskligt öga (det lokala namnet på plantan är warana, d.vs. ”frukt som liknar människoögon”. Efter att bären skördats väljs de bästa exemplaren ut som därefter får ligga och dra i vatten så att de röda skalen faller bort. Efter det soltorkas och sedan ugnstorkas bären innan de mals ner till ett finkornigt pulver.

Användning och recept
Du kan enkelt blanda guaranapulver i ett glas varmt eller kallt vatten, eller varför inte i en energishake? Tänk på att guarana innehåller höga halter koffein, så undvik helst att förtära pulvret sent på kvällen. Rekommenderad daglig dos är 500-1 000 mg en till två gånger per dag, men ej över 2 000 mg (2 g) per dag.

OBS! Guarana bör undvikas under graviditet och amning, samt vid hjärtbesvär eller känslighet mot koffein. Bör heller inte intas i stor mängd under längre tidsperioder.

Visa filter Dölj filter