Köp Eko Baobab fruktpulver | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Baobab

baobabBaobab (Adansonia digitata) kan på alla sätt kallas en riktig superfrukt eftersom den innehåller fibrer (över 50 %!), C-vitamin, riboflavin (B2), niacin (B3), och viktiga mineraler som järn, kalium, kalcium och magnesium (mer än i bananer). Det höga fiberinnehållet består av två tredjedelar lösliga och en tredjedel olösliga fibrer, så om tanken på nyttig, god och naturlig prebiotika dyker upp är den på helt rätt spår.

Baobabträdet, eller apträdet som det också kallas, liknar inget annat träd – och det ena baobabträdet liknar inte heller det andra!

Baobabträdet växer i stora delar av Afrika och i Asien och kan bli flera tusen år gammalt. Det ljusa baobabpulvret kommer från frukterna som separerats från kärnorna. Baobabträdets frukter har innan de hamnar på skafferihyllan skalats och kärnats ur, och sedan bara torkats vidare skonsamt och malts till ett välsmakande pulver som förgyller både bakverk och smoothies. Visste du att baobab är den enda frukten i världen som torkar medan den hänger kvar på grenen? Efter ett halvårs gottande i solen ser den ut som en kokosnöt med det hårda, bruna skalet kvar (ta med hammaren!), varpå innanmätet är redo att bjudas på.

Den är också hela sex gånger så rik på C-vitamin som apelsiner, därför kan det användas för att behandla C-vitaminbrist vilket annars kan ge dålig läkning, trötthet, blödande tandkött, nedsatt immunförsvar och blåmärken. Dessutom är baobab rikt på antioxidanter som skyddar kroppens celler. Baobabpulvret lär innehålla mer antioxidanter än bär som exempelvis acai, goji och blåbär, vilka annars hör till våra mest antioxidantrika livsmedel. Rikligheten av kalium är viktig för den som konsumerar stora mängder kaffe, Cola eller alkohol eller äter en natriumrik kost, som till exempel färdiglagad mat. 

Användning av baobabpulvret
Pulvret har en lätt exotisk, sötsyrlig smak och det har en mängd olika användningsområden. Till exempel kan det enkelt blandas i nice-cream, yoghurt, juice, frukostbowls, smoothies, vatten, te och liknande.

Det går utmärkt att använda även i matlagning, som bindemedel i såser och till efterrätter.

För fler tips om hur du använder baobab och mer information om hur bra det är, se vår fina pinterestboard:

Baobab, tips och recept

Visa filter Dölj filter
Baobab fruktpulver RB RAW&EKO 125g
Baobab (Adansonia digitata) kan på alla sätt kallas en riktig superfrukt eftersom den innehåller fibrer, C-v...
69:-
Baobab fruktpulver RB RAW&EKO 500g
Syrligt pulver från Baobabfrukter i Kenya som innehåller fibrer, C-vitamin, riboflavin (B2), niacin (B3), oc...
219:-
Baobabpulver RAW&EKO
Vikt 5kg

Pulver av sötsyrlig och mineralrik frukt som du kan använda i bakverk och smoothie.
1995:-