Stevia - Köp Eko Raw Stevia Pulver Online – 100g | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X
Steviapulver (grön) RB 125g i gruppen Kropp & Skönhet hos Råvarubutiken (890401)
Steviapulver (grön) RB 125g

Steviapulver (grön) RB 125g

Det söta gröna bladet med återfuktande egenskaper!
Artnr: 890401
Råvarubutiken
79:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning
Stevian är en mycket populär ingrediens i hudvårdsprodukter, då den anses ha en mycket god återfuktande egenskap. Stevia används också på många håll världen över mot hudproblem av olika slag. Hos Guaranístammen i Paraguay användes just steviablad mot hudåkommor, och många anser även i dag att stevia kan ge mer lyster i hyn och dämpa irritationer.

Stevia som sötningsmedel

Stevia (Stevia rebandiana L.) eller sötflockel som den benämns på svenska är en växt som odlas i Sydamerika. Den innehåller steviolglykosider/sockerarter som är 300 gånger sötare än vanligt socker och 31 essentiella oljor, vitaminer, mineraler, klorofyll och enzymer.

Inom EU är växten ännu inte godkänd som livsmedel i färsk eller torkad form, men däremot är den godkänd som ingrediens i hudvårdsprodukter. Steviolglykosider är tillåtet och de finns bland annat i ketchup, läsk och glass och de gömmer sig bakom beteckningen E960. Glykosiderna är sötningsmedel som extraheras ur själva plantan.

Stevia mot hudåkommor

Växten tillhör krysantemumsläktet och den växer som små buskar i regnskogarna i nordöstra Paraguay. Den tros ha varit känd i över 1500 år av Guaraniindianerna som använde sig av Stevia för att behandla diverse krämpor, där ibland diabetes, svampinfektioner, matsmältningsproblem, hudproblem, håravfall, infektioner och inflammationer. Den användes också flitigt för att behandla trötthet och utmattning och de kokade löven i vatten och gav till den som hade uppkörd mage. Den kokta drycken sägs även ge energi och mental vakenhet. Just i den uppkokta formen, kunde drycken av Stevia behandla diverse hudproblem. Den sägs läka skärsår och sår på kroppen, läpparna och inne i munnen, eftersom den innehåller en hel del zink.

Som tillsats i tandkräm och munvatten ska stevia förhindra tillväxt av mikrober och tillkomst av plack. Dessutom används stevia för att mjuka upp huden och reducera rynkor. Steviapulver kan kokas och tillsättas i hudkrämer och då kanske det blir ett snabbt slut på eventuella hudproblem.

Hur kan jag använda stevia?

Tips! Blanda steviapulver med t ex kokos- eller kakaofett för en mycket enkel hudkräm.


Innehåll: Pulveriserade blad från steviabusken/sötflockel (Stevia rebandiana L.).
Ursprung: Kina, ompackad i Sverige