Sojabönor är faktiskt den böna som innehåller mest fett av alla bönor, men endast omättat fett. Proteinkvaliteten i soja är också hög vilket innebär att den är basen i många vegetariska alternativ såsom exempelvis tofu eller tempeh. Använd sojabönor till att göra egna biffar eller prova att byta ut kikärtor mot sojabönor nästa gång du gör hummus.
Latinskt namn: Glycine max
Ingredienser: ekologiska sojabönor
Ursprung: Österrike/Italien
Förvaring: Förvaras torrt och svalt.
Användning: Gott i sallader, biffar, soppor, röror mm men du kan också göra egen tofu, sojamjölk och tempeh
Tillagning: Blötlägg minst 12 timmar, skölj ordentligt och koka i nytt vatten tills de är mjuka (ca 90 min)
Allergener: kan innehålla spår av macadamianöt, cashew, mandel, paranöt,
hasselnöt, pekannöt, pistasch, valnöt, sojaböna, jordnöt, sesam.
Vi har ett separat rum i vår produktion där vi hanterar alla dessa allergener, med det sagt så är vi mycket noggranna med att separera produkterna ifrån varandra och producerar så mycket vi kan en vara åt gången.
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde: 1792kJ/428 kcal
Fett: 20 g
- varav mättat fett: 2,9 g
Kolhydrater: 20,9 g
- varav sockerarter: 7,3 g
Fibrer: 9,3 g
Protein: 36,5 g
Salt: 0,02g