En del atomer och molekyler kan vara extra benägna att reagera med andra och skapa nya kemiska ämnen. När sådana så kallade "fria radikaler" tar sig in i våra celler kan de naturligtvis ställa till med en del oreda genom att till exempel bryta ner viktiga ämnen eller tillverka skadliga sådana. Man misstänker att detta är en av processerna som ingår i åldrandet. Denna process kallas oxidativ stress. Det går inte att undvika att fria radikaler tar sig in i eller bildas i våra kroppar och celler eftersom det huvudsakligen är syre som utgör boven i dramat. Daremot har en mängd studier visat att vissa ämnen, rikligt förekommande i exempelvis råa bär, grönsaker och så kallade superfoods, har en förmåga att "neutralisera" den fria radikalen. Dessa ämnen kallas "antioxidanter".
Viktiga saker att veta om antioxidanter:
- Kroppen har ett eget, inbyggt skydd mot oxidativ stress - alltså skadeverkning av fria radikaler. Detta försvar minskar med åren. Därför är det allt viktigare att se till att man tillför kroppen antioxidanter ju äldre man blir.
- Man har studerat tusentals mer eller mindre viktiga antioxidanter som förekommer i var föda, men de flesta av dessa inaktiveras om de upphettas till mellan 30° C och 100° C (de lägre temperaturerna gäller framför allt olika oljor, typ olivolja).
- Den samverkande effekten av olika antioxidanter är mycket större än effekten av de enskilda antioxidanterna tillsammans. Därför ger färska bär, grönsaker och komplexa superfoods mycket bättre effekt än enskilda näringstillskott.