RawFood A-Ö
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

RawFood A-Ö - För dig som är törstig på kunskap och inte bara gröna juicer!

Denna sida är under uppbyggnad!

En del atomer och molekyler kan vara extra benägna att reagera med andra och skapa nya kemiska ämnen. När sådana så kallade "fria radikaler" tar sig in i våra celler kan de naturligtvis ställa till med en del oreda genom att till exempel bryta ner viktiga ämnen eller tillverka skadliga sådana. Man misstänker att detta är en av processerna som ingår i åldrandet. Denna process kallas oxidativ stress. Det går inte att undvika att fria radikaler tar sig in i eller bildas i våra kroppar och celler eftersom det huvudsakligen är syre som utgör boven i dramat. Daremot har en mängd studier visat att vissa ämnen, rikligt förekommande i exempelvis råa bär, grönsaker och så kallade superfoods, har en förmåga att "neutralisera" den fria radikalen. Dessa ämnen kallas "antioxidanter".

Viktiga saker att veta om antioxidanter:

  • Kroppen har ett eget, inbyggt skydd mot oxidativ stress - alltså skadeverkning av fria radikaler. Detta försvar minskar med åren. Därför är det allt viktigare att se till att man tillför kroppen antioxidanter ju äldre man blir.
  • Man har studerat tusentals mer eller mindre viktiga antioxidanter som förekommer i var föda, men de flesta av dessa inaktiveras om de upphettas till mellan 30° C och 100° C (de lägre temperaturerna gäller framför allt olika oljor, typ olivolja).
  • Den samverkande effekten av olika antioxidanter är mycket större än effekten av de enskilda antioxidanterna tillsammans. Därför ger färska bär, grönsaker och komplexa superfoods mycket bättre effekt än enskilda näringstillskott.

Den kanske viktigaste komponenten i ett kök for hållbar och variationsrik rawfood-beredning tillsammans med kökskniven och skärbrädan. Till blenders räknas vanligtvis alla köksredskap bestående av en höghastighetsmotor och ett par roterande knivar, allt ifrån handhållna mixerstavar till tungviktare som Vita-Mix och Blendtec. I ett rawfoodkök räcker dock inte en mixerstav särskilt långt eftersom den inte klarar av att finfördela råvaror tillräckligt och är verkningslös mot torra råvaror.

Vanliga användningsområden:

  • Nötmjölk.
  • Smoothies.
  • Cashewgrädde.
  • Tjocka salladsdressingar.
  • Såser och soppor.


Tänk på att kraftfulla blenders genererar friktionsvärme. Detta kan både fördärva känsliga råvaror där smaken kan bli förändrad och rätt otrevlig. Men när du exempelvis gör en soppa eller ett "elixir" som du gärna vill ha lite varmt kan du under kontrollerade former låta blendern värma upp vätskan så att den känns varm men ändå inte påverkar värmekänsliga fytokemikalier eller enzymer. Ju tjockare det du mixar är, desto varmare blir det under samma tidsrymd, eftersom friktionen blir större.

Eftersom B12 nästan uteslutande förekommer i animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg och mjölk, är det viktigt att då och då komplettera en strikt vegansk diet med tillskott i någon form, till exempel tabletter, vissa fermenterade livsmedel med dokumenterad B12-vitaminhalt som kombucha eller berikade produkter. Särskillt viktigt är detta under graviditet och ammning då spädbarn är mycket känsliga för effekterna av B12-vitaminbrist. Rådgör med läkare om hur du ska göra för att tillgodose både ditt och barnets B12-behov.

Många rawfoodister inkluderar ägg i sin diet. Tänk då på att ägg ska behandlas som alla andra råvaror, det vill säga ingen upphettning! Kokta ägg innehåller betydligt mindre bioaktivt B12 än råa. En annan ”halvanimalisk” källa till B12, och som förhoppningsvis inom en snar framtid kommer att betraktas som naturlig, är insekter, och då framför allt termiter vilkas magsäck innehåller de rätta bakterierna för B12-framställning.