Ravarubutiken.se: Pumpakärnor 500g : Raw & EKO
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X
Pumpafrön RB eko 500g i gruppen Livsmedel / Nötter & Frön hos Råvarubutiken (101125)
Pumpafrön RB eko 500g
Pumpafrön RB eko 500g

Pumpafrön RB eko 500g

Goda och matiga frön, fantastisk källa till zink!
Artnr: 101125
Råvarubutiken
49:- / 39:-
Antal: 

Kampanjvara

Kampanjstopp:
2021-12-31, 23:59
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning
Allmänt om pumpan

Inför Halloween varje år fylls butikerna av pumpor i alla storlekar och på restauranger står plötsligt pumpasoppa på menyn. Sedan faller pumporna i glömska igen och det är egentligen synd, eftersom pumpakärnor är så nyttiga. Pumporna, där fröna sitter, kommer ursprungligen från Amerika och finns i tre arter inom familjen gurkväxter. I Sverige odlas ofta de avlånga pumporna som kallas syltpumpa.

Ordet pumpa kommer från grekiskan och betyder ″stor melon″. Pumpan är faktiskt släkt med både melonen och gurkan och den har odlats så tidigt som 8500 f. Kr och använts lika länge i matlagningen. Alla pumpor har en söt smak och den används oftast till soppa, i pajer, grytor och puréer.

Näringsinnehållet i pumpakärnor

De är rika på vitaminer, mineraler och har bland de högsta proteinhalterna av alla frön. De innehåller även A, B, C och E-vitamin, fosfor, jod, järn, kalcium, magnesium, mangan, selen och zink. De innehåller bara 46% fett (omättade fetter) och 12,5% kolhydrater. De är rika på linolensyra och linolsyra (Omega 3 och 6), som är bra fetter som skyddar hjärta och kärl och sänker kolesterolet. 

Hur använder jag pumpafrön?

Pumpakärnor smakar milt och de kan användas i matlagning, tex. i kött, bröd, sallader, müsli, eller ätas som snacks och röras ner i choklad. Inte helt rått, i och för sig, men prova gärna att rosta pumpafröna i en teflonpanna med lite olja och ha som tilltugg. Men det går även lika bra att blötlägga dom och sedan torka i torkugn med lite spiskummin, lime, koriander och tamari. Lika gott året om som till Halloween för alla pumpafantaster!Innehåll: Pumpakärnor (Cucurbita pepo).
Raw food-kvalitet:
Ekocertifiering: EU-ekologisk
Ursprung: Kina


Näringsvärde per 100 g:

Energivärde2315 kJ/553 kcal
Protein29 g
Fett46,7 g
Kostfiber1,9 g
Kolesterol0 g
Pesto med pumpakärnor, glutenfri, vegan och nötfri från Viktor Ingemarsson

Denna pesto/sås är både vegan, glutenfri och nötfri. Perfekt när man ska ha gäster över och inte vet ifall det finns några allergiker. Men framförallt så är den super good. Och funkar som dressing eller sås eller vad som :-D