
Pumpakärnor - Pumpafrön, lika gott rått som lagat!
Allmänt om pumpan
Inför Halloween varje år fylls butikerna av pumpor i alla storlekar och på restauranger står plötsligt pumpasoppa på menyn. Sedan faller pumporna i glömska igen och det är egentligen synd, eftersom pumpakärnor är så nyttiga. Pumporna, där fröna sitter, kommer ursprungligen från Amerika och finns i tre arter inom familjen gurkväxter. I Sverige odlas ofta de avlånga pumporna som kallas syltpumpa.
Ordet pumpa kommer från grekiskan och betyder ″stor melon″. Pumpan är faktiskt släkt med både melonen och gurkan och den har odlats så tidigt som 8500 f. Kr och använts lika länge i matlagningen. Alla pumpor har en söt smak och den används oftast till soppa, i pajer, grytor och puréer.
Näringsinnehållet i pumpakärnor
De är rika på vitaminer, mineraler och har bland de högsta proteinhalterna av alla frön. De innehåller även A, B, C och E-vitamin, fosfor, jod, järn, kalcium, magnesium, mangan, selen och zink. De innehåller bara 46% fett (omättade fetter) och 12,5% kolhydrater. De är rika på linolensyra och linolsyra (Omega 3 och 6), som är bra fetter som skyddar hjärta och kärl och sänker kolesterolet.
Hur använder jag pumpafrön?
Pumpakärnor har en god och nötig smak som gör dem lämpade för både bak och mat. Rostade pumpakärnor är ett bra alternativ till chips och annat salt snacks, eftersom kärnorna innehåller färre kolhydrater, inte är friterade och dessutom innehåller nyttiga vitaminer och mineraler. Du kan också använda dem som tillbehör till en soppa eller i en sallad.
Innehåll: Pumpakärnor (Cucurbita pepo).
Raw food-kvalitet:
Ekocertifiering: EU-ekologisk
Ursprung: Österrike
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde | 2375 kJ/573 kcal |
Kolhydrater | 2,0 g |
sockerarter | 1,6 g |
Protein | 34,9 g |
Fett | 45,9 g |
Kostfiber | 6,2 g |
Salt | 1,3 g |