Köp Pinjenötter raw&eko 100g online | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X
Pinjenötter RB RAW&EKO 100g i gruppen Livsmedel / Nötter & Frön hos Råvarubutiken (201033)
Pinjenötter RB RAW&EKO 100g
Pinjenötter RB RAW&EKO 100g

Pinjenötter RB RAW&EKO 100g

Ekologiska och råa pinjenötter från Sibirien.
Artnr: 201033
Mother Earth
79:- / 63:-
Antal: 

Kampanjvara

Kampanjstopp:
2021-12-31, 23:59
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning
Pinjenötter från Råvarubutiken

Pinjenötter - värdefulla nötter gömda i tallkottar!

Av världens alla typer av tallar så finns det enbart runt 20 arter i familjen Pinaceae som producerar frön som är tillräckligt stora för att de ska vara värda att samla för mänsklig konsumtion. Pinjetallar finns över hela världen, främst på norra halvklotet. Stora tallbevuxna ytor har emellertid huggits ned under modern tid, och i vissa länder har oaktsam skörd (genom att bryta av grenar) minskat produktionsmöjligheten.

Pinjenötterna, och kottarna de växer till på, tar normalt sett två säsonger på sig att växa till. Under en första vår och sommar bildas själva kotten, som blir mogen först under den andra säsongen. Nötterna kan samlas in från fullmogna kottar som öpnnar sig. Man kan också plocka kottarna innan de nått full mognad och soltorka dem, för att sedan slå ut nötterna.

Pinjenötter från Råvarubutiken

Våra ekologiska pinjenötter av råkvalitet är vildväxande och handplockade i Burjatien, i skogarna kring Bajkalsjön. Tallarna växer i rent naturområde, som är under ständig uppsyn av ekologer. Pinjenötterna analyseras med hjälp av en speciell utrustning och är ungefär av samma storlek (8 mm), ca 1020 cedernötskärnor per 100 gram. Förpackningen har 2 lager: det första är vakuumförpackning, som skyddar nötterna från oxidering, och det andra, översta lagret, skyddar nötterna mot ljus och fysisk påverkan. Sibiriska pinjenötter är mindre i storlek än andra pinjenötter (som oftast plockas från planterade träd), men har högre innehåll av vitaminer, mineraler och fleromättade fettsyror (särskilt av fleromättade omegafettsyror och linolsyra/alfa-linolensyra).

Våra pinjenötter innehåller även en stor andel protein - hela 19%. Mängden kolhydrater är 16 gram/100 gram, och fetthalten 60%. 100 gram pinjenötter ger 716 Kcal och är med andra ord en riktigt energirik liten nöt!