Köp Eko Raw Nyponpulver Online 290g - Go for life | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X
Nyponpulver EKO&RAW 290g i gruppen Superfood / Superpulver hos Råvarubutiken (7350047921107)
Nyponpulver EKO&RAW 290g
Nyponpulver EKO&RAW 290g
Nyponpulver EKO&RAW 290g

Nyponpulver EKO&RAW 290g

Nypon har i årtusenden använts av amerikanska indianer, kinesiska ayurveter och europeiska läkemän i diverse syften. Men det är först på senare år man förstått att nypon är en perfekt lindringskur för artrit (ledinflammation)!
Artnr: 7350047921107
Go For Life
145:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Nyponpulvret innehåller den verksamma substansen gopo som innehåller fettsyror och sockerarter; gopo verkar antiinflammatoriskt och cellskyddande

 –

Experiment har visat att nyponpulver kan ha positiva effekter på dina leder

Go For Lifes nyponpulver skiljer sig från det som oftast förekommer i vanliga matbutiker genom att det är ekologiskt och helt fritt från tillsatser

Hälsoeffekter av nyponpulver

Nypon är väldigt rikt på c-vitamin och antioxidanter, vilka hjälper till att utplåna fria radikaler och på så vis hjälpa till att förnya våra celler (och bland annat ge oss en friskare hy). Men fruktens kanske allra största hälsoeffekt tros den ha på våra leder. Ett experiment utfört i Tyskland och Danmark kom fram till att personer som led av ledgångsreumatism och under en sexmånadersperiod åt nyponpulver dagligen upplevde 40% mindre smärta och 25% bättre rörlighet i sina leder än de som inte åt nyponpulver. Detta tros bero på kombinationen av de komplexa kemikalier nyponpulver innehåller samt dess höga c-vitaminhalt. 

C-vitamin bihehåller dessutom immunförsvarets funktion samt underlättar upptaget av järn. Nyponpulver är även mycket rikt på vitamin A som hjälper till att hålla cellerna oxiderade samt får immunförsvarets antiinflammatoriska egenskaper att fungera som normalt. Vitamin A spelar dessutom en viktig roll för att vår syn ska fungera och är extra vitalt för bra mörkerseende. Utöver dessa supervitaminer innehåller nyponpulver våde vitamin E och K. E förstärker dess antioxidanta egenskaper medan K hjälper blodet att koagulera som det ska samt att bibehålla en normal benstomme.

Utvinning och historia

Nypon växer i det vilda i både Europa, Sydamerika och Asien och har i tusentals år använts i medicinska såsom gastrologiska syften. Men nyponet har även religiösa associationer som de flesta nog inte känner till. Nyponträdet heter nämligen rosa canina (dog rose) på latin, och eftersom rosen är en symbol för tystnad (många katolska kyrkor stoppade rosor under taket för att förstärka att de var tystnadens platser) har även nypon använts för att symbolisera just tystnad i diverse riter.

Nypon har använts i hundratals år mot skörbjugg, en sjukdom som beror på c-vitaminbrist. Nyponbuskens blomknoppar och blad har inom folkmedicinen använts som milt laxermedel. Nypon har också använts som kur mot vårtrötthet. Busiga barn har i alla tider använt det fina håret som omger fröna inuti nyponen som klipulver.

Nyponpulver är framställt av nyponbuskens frukter. Den vackra nyponbusken med sin goda doft är en vildrosart som växer i tempererade zoner men även här i Norden där den kallas “Nordens citrusfrukt”. Busken kan bli upp till ett par meter hög och utvecklas till täta och svårgenomträngliga snår.

Användning och recept

Det finns massor av sätt att äta nyponpulver på. Det kanske allra godaste är att blanda det i morgonfilen (eller yoghurten). Det går såklart även att blanda det med varmt eller kallt vatten, eller varför inte som ingrediens i valfri fruktsmoothie? Det finns dessutom flera spännande recept på kanel-, mandel- och vaniljsmoothies där nyponpulver är en viktig ingrediens. Eftersom nypon enligt de flesta smakar väldigt gott kan pulvret användas till i stort sett vad som helst!

Vårt nyponpulver passar utmärkt för nyponsoppa och te eller varför inte blanda ner pulvret i brödbaket för att ge brödet en ny frisk smak!


Näringsinnehåll per 100g

% av RDI per 10 g
Energi (g.)
Protein (g.)1.6 g
Kolhydrater38.2 g
varav sockerarter2.6 g
Fett (g.)0.3 g
varav fleromättat
Fibrer (g.)24.1 g
Natrium (g.)4.0 mg
A-Vitamin (µg)4345 IU54.31%
C-Vitamin (mg)426 mg53.25%
Vitamin E (mg)5.8 mg4.83%
Vitamin K (mcg)25.9 mcg3.45%
Riboflavin0.2 mg1.43%
Niacin1.3 mg0.81%
Vitamin B60.1 mg1%
Folate3.0 mcg
Choline12.0 mg
Kalcium (mg)169 mg2.11%
Järn (mg)1.1 mg0.79%
Magnesium (mg)69.0 mg1.84%
Fosfor (mg)61.0 mg0.87%
Kalium (mg)429 mg2.15%
Zink (mg)0.3 mg0.30%
Koppar (mg)0.1 mg1%
Mangan (mg)1.0 mg5%