Näringsjästflingor Engevita Järn&Vit D 125g
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X
Näringsjästflingor Engevita Järn&Vit D 125g i gruppen Livsmedel / Kryddor & Smak hos Råvarubutiken (2150)
Näringsjästflingor Engevita Järn&Vit D 125g
Näringsjästflingor Engevita Järn&Vit D 125g
Näringsjästflingor Engevita Järn&Vit D 125g

Näringsjästflingor Engevita Järn&Vit D 125g

Dessa flingor ger en rik källa till järn, vitamin D, B-vitaminer och zink.

Artnr: 2150
Marigold Health Foods
60:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Engevita näringsjäst berikad med järn och D-vitamin

B-vitaminer i näringsjäst

Näringsjästflingor är rika på B-vitaminer och kan användas i veganmat för att få en ostliknande smak. B-vitaminerna är en hel familj av vitaminer där 17 medlemmar ingår, bland annat B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B8 (biotin) och folsyra. Vitaminerna är nödvändiga för kroppen eftersom de behövs när kroppen ska bilda energi ur proteiner och sockerarter. De används också av röda blodkroppar och till reparation av celler och vävnad. B-vitaminerna är viktiga för ämnesomsättningen, celldelningen och immunförsvaret.

Men vad är näringsjäst egentligen?

Flingorna består av torkad jäst. Jäst är ofta det som är pricken över i:et i degen, som gör den porös och som tar fram aromen. Den bryter ner stärkelsen och sockret till koldioxid och alkohol. Koldioxiden bildar i sig små luftbubblor som gör att degen jäser och får volym. Bröd har bakats i Sverige sedan 1000-talet men först på 1700-talet började öljäst att användas och hundra år senare utvecklades jäst. Jäst är egentligen en encellig svamp av stammen Saccharomyces cerevisiae. Cellen består av proteiner, kolhydrater, mineraler, fetter, vatten och B-vitaminer. Det flesta proteiner förekommer som enzymer och de har betydelse för jäsningsprocessen. Jästceller förökar sig snabbt och de blir aktiva igen i degspadet och jäser till en temperatur av 50 grader.

Hur används näringsjäst?

Näringsjästflingor kan användas i bak eller maträtter, exempelvis i plättar, omeletter, spagetti carbonara, lasagne eller så kan de läggas på smörgåsen som ett pålägg. Näringsjästflingorna är ett bra substitut för den som vill prova en vegetarisk eller vegankost, för inte ska man behöva tumma på smaken bara för att man utesluter vissa livsmedel!Ingredienser:
 flingor av torkad inaktiv jäst
Raw food-kvalitet: nej
Ekologiskt certifierad: nej

Näringsinformation per 100 g:

Energivärde:

1460 kJ / 349 kcal

Protein:

47 g

Fett:

5 g

- varav mättat:

1 g

Kolhydrater

39 g

- varav sockerarter:

1 g

Kostfiber:

20 g

Salt (som natrium):

0,25 g

Tiamin (B1):

10 mg

Riboflavin (B2):

11 mg 

Niacin (B3):

133 mg

Vitamin B12:

20 mcg

Vitamin D

Järn

156 mcg

75mg