Råvarubutiken
Din sida
  
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X
Mandlar, raw & eko, 500g i gruppen Ekologisk Mat & Rena Råvaror / Nötter & Frön hos Råvarubutiken (101052)
Mandlar, raw & eko, 500g
Mandlar, raw & eko, 500g
Mandlar, raw & eko, 500g

Mandlar, raw & eko, 500g

Fyllda med nyttiga fibrer och fetter
Artnr: 101052
Kiviks Lilla Råa
139:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Ett halvt kilo ekologiska mandlar!

Mandlarna, med sitt ursprung i medelhavsområdet och västra Asien, är mycket rika på vitamin E, omättade fetter samt B-vitaminer och magnesium.

Lite allmänt om mandlar

Mandelträdet (Prunus amygdalus var. dulcis) är en trädart som tillhör plommonsläktet. Det odlas sedan 4 000 år tillbaka och huvudsakligen i USA, kring Medelhavet, i Australien, Pakistan och Iran. Den stenfrukt som trädet bildar, som kallas mandel, används både inom livsmedels- som kosmetikindustrin. Det finns två sorters mandel, söt- och bittermandel. Sötmandeln är populärare och vanligare än den bittra och starka bittermandeln.

Näringsinnehåll i mandlar

Mandlar innehåller mandelolja, vitaminer (främst B- och E-vitamin), mineraler (zink, magnesium, järn och fosfor) och nyttiga fetter. De innehåller dessutom mer kalcium, magnesium och kalium än nötter. Innehållet av E-vitamin och magnesium gör att de kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och en handfull om dagen sägs vara bra för hjärtat. Rikheten på fibrer, gör att magen får något att jobba med och matsmältningen påverkas positivt. Även då de innehåller en hel del fett, är detta fett hälsosamt och kroppen förbrukar fettet istället för att lagra det. Mandlar sägs även förebygga vissa typer av cancer, stärka immunförsvaret och göra så att koncentrationen skärps.

Hur använder jag mandlar?

De kan ätas i alla lägen, inte bara under julmarknaden eller som en överraskning i julgröten. Perfekta som ett litet mellanmål då de ger dig ett tillskott av energi och viktiga näringsämnen. De kan även användas i matlagningen och att baka med. Tillsammans med vatten, kan de mixas till en god mandelmjölk, som är helt mjölkfri.

En annan idé är använda dem som dekoration på kakor, göra likör av eller din egna marsipan. Mandlar har en mild och god smak, som brukar uppskattas av de flesta. Mandeln är till skillnad från många andra nötter alkaliniserande för kroppen, och är lättast för kroppen att smälta om den blivit blötlagd.

Det glutenfria mandelmjölet, som man till exempel får som restprodukt när man gör mandelmjölk, kan med fördel användas som bas i kakor och kex. Vi använder huvudsakligen mandlar till att göra mandelmjölk till chokladmjölk eller smoothies, eller för att röra ner i en god bananglass.

Chokladmjölk (rå O'boy),
1 portion

2 dl mandelmjölk (gjord på en liten näve mandlar)
en rejäl matsked rå kakaopulver
en tesked kokosfett
en matsked agave eller yaconsirap
en nypa vanilj
en klick solroslecitin

Mixa allt i en mixer till drygt 40 grader för att få en liten ljummen feeling, eller värm i torkugn eller superförsiktigt på spisen. Det går även att ha i en banan eller en dadel för att få en krämigare eller sötare chokladmjölk.Och du, glöm inte att förgrodda dina mandlar för att få ut maximalt av dem! :o)

För fler tips om mandlar bland annat recept, information och annat på vår pinterest anslagstavla om mandlar:

Mandlar, tips och recept

Under fliken "Mer information" kan du se en film om varför man bör äta mandlar.
Ekologisk certifiering: EU-ekologisk
Raw food-kvalitet: Ja
Ursprung: Spanien
En film om mandlar och hälsofördelar: