Ravarubutiken.se: Köp Mandlar Eko, Raw 1000g
Råvarubutiken
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X
Mandlar Premium Eko, Raw 1000g i gruppen Livsmedel / Nötter & Frön hos Råvarubutiken (101060)
Mandlar Premium Eko, Raw 1000g
Mandlar Premium Eko, Raw 1000g
Mandlar Premium Eko, Raw 1000g

Mandlar Premium Eko, Raw 1000g

Fyllda med nyttiga fibrer och fetter
Artnr: 101060
Råvarubutiken
350:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning
Mandlar från Råvarubutiken

Tuono mandel 

Tuono mandel är en klassisk självfruktbar mandeltyp. Många trädgårdsmästare har sökt en mandel som producerar nötter när de växer själva. Mandlarna har halvmjuka skalet men de behåller fortfarande sin typiska elliptiska långsträckta form, brun färg, grov textur och fyllig smak

Lite allmänt om mandlar

Mandelträdet (Prunus amygdalus var. dulcis) är en trädart som tillhör plommonsläktet. Det odlas sedan 4 000 år tillbaka och huvudsakligen i USA, kring Medelhavet, i Australien, Pakistan och Iran. Den stenfrukt som trädet bildar, som kallas mandel, används både inom livsmedels- som kosmetikindustrin. Det finns två sorters mandel, söt- och bittermandel. Sötmandeln är populärare och vanligare än den bittra och starka bittermandeln.

Näringsinnehåll i mandlar

Mandlar innehåller mandelolja, vitaminer (främst B- och E-vitamin), mineraler (zink, magnesium, järn och fosfor) och nyttiga fetter. De innehåller dessutom mer kalcium, magnesium och kalium än nötter. Rikheten på fibrer, gör att magen får något att jobba med och matsmältningens normala funktion stöttas. Även då de innehåller en hel del fett, är detta fett hälsosamt och kroppen förbrukar fettet istället för att lagra det. 

Hur använder jag mandlar?

De kan ätas i alla lägen, inte bara under julmarknaden eller som en överraskning i julgröten. Perfekta som ett litet mellanmål då de ger dig ett tillskott av energi och viktiga näringsämnen. De kan även användas i matlagningen och att baka med. Tillsammans med vatten, kan de mixas till en god mandelmjölk, som är helt mjölkfri.

En annan idé är använda dem som dekoration på kakor, göra likör av eller din egna marsipan. Mandlar har en mild och god smak, som brukar uppskattas av de flesta. Mandeln är till skillnad från många andra nötter alkaliniserande för kroppen, och är lättast för kroppen att smälta om den blivit blötlagd.

Det glutenfria mandelmjölet, som man till exempel får som restprodukt när man gör mandelmjölk, kan med fördel användas som bas i kakor och kex. Vi använder huvudsakligen mandlar till att göra mandelmjölk till chokladmjölk eller smoothies, eller för att röra ner i en god bananglass.

Chokladmjölk (rå O'boy),
1 portion

2 dl mandelmjölk (gjord på en liten näve mandlar)
en rejäl matsked rå kakaopulver
en tesked kokosolja
en matsked agave eller yaconsirap
en nypa vanilj
en klick solroslecitin

Mixa allt i en mixer till drygt 40 grader för att få en liten ljummen feeling, eller värm i torkugn eller superförsiktigt på spisen. Det går även att ha i en banan eller en dadel för att få en krämigare eller sötare chokladmjölk.Och du, glöm inte att förgrodda dina mandlar för att få ut maximalt av dem! :o)

För fler tips om mandlar bland annat recept, information och annat på vår pinterest anslagstavla om mandlar:

Mandlar, tips och recept


Ekologisk certifiering: EU-ekologisk
Raw food-kvalitet: Ja
Ursprung: Italien

Näringsvärde per 100 g 
Energi 2487 kJ/594 kcal
Fett 62,9 g
-varav mättat fett 5,5 g
Kolhydrater 4 g
-varav sockerarter 2,5 g
Protein 17,5 g
Fiber 7,7%
Salt 0 g


En film om mandlar och hälsofördelar:

Gott och Enkelt - Detta klippet visar Viktor Ingemarsson en av hans favorit blandningar. Ett perfekt sätt att få i sig lite näringsboostande råvaror på morgonen.