Utvinning och historia
Maca hittas framför allt i Anderna på en höjd av 3500 meter och har livnärt den peruanska bergsbefolkningen i årtusenden. Man har spårat användandet av växten till för ungefär 2000 år sedan i centrala Peru där Anderna breder ut sig.
Maca kommer från samma grönsaksfamilj som rädisan och är känd för sin tålighet i tuffa höghöjdsklimat med extremt väder. Den ger dessutom skydd åt närplanterade grönsaker, varför den ses som oumbärlig bland Andernas jordbrukare.
Fröna sås vanligtvis i september och trycks ofta ner i jorden med hjälp av får. Efter cirka 9 månader dras roten upp för hand innan den torkas och mals ned till ett finkornigt pulver.
Användning och recept
Macapulver blandar man enkelt i ett glas varmt eller kallt vatten, men det fungerar såklart även utmärkt i valfri energismoothie. Smaken påminner om palsternacka och pepparrot, varför maca blir en utmärkt ingrediens i en grönsaksshake. Man kan även med fördel använda sig av macapulver i matlagningen.
Näringsvärde per 100g
% av RDI per 10 g | ||
Energi (g.) | 1380 kJ / 327 | |
Protein (g.) | 10g | |
Kolhydrater | 60.9g | |
varav sockerarter | 38.3g | |
Fett (g.) | 0.8g | |
varav fleromättat | 0.4g | |
Fibrer (g.) | 18g | |
Natrium (g.) | <0.1g | |
C-Vitamin (µg) | 285 | 35.63% |
Kalium (mg) | 2000 | 10.00% |
Kalcium (mg) | 350 | 4.38% |
Järn (mg) | 13 | |
Koppar mg | 6 | 60.00% |
Zink mg | 4.1 | 4.10% |
Mangan mg | 0.8 | 4.00% |
Vitamin-B6 mg | 1.1 | 7.86% |
Niacin mg | 5.7 | 3.56% |
Riboflavin mg | 0.4 | 2.86% |