Maca - en rot från Anderna full med energi
Maca (Lepidium meyneii) är den energigivande rotfrukten från Anderna i Peru. Där användes den tidigare av de inkasoldater som erövrade höglandet. Få växter trivs på så pass höga höjder, hela 4 000 meter över havet!Maca nu & då
Det sägs att macan gjorde soldaterna starka, men att de tvingades avstå från roten när de var färdiga med erövringen eftersom kvinnorna behövde skyddas från männens alltför starka sexuallust. Huruvida just denna skröna är sann är svårt att säga, men i dag används macaroten som baslivsmedel i Anderna, ungefär som vi gör med potatis här hemma. Den har en söt, lite kolaaktig och något speciell smak. De flesta vänjer sig dock snabbt och lär sig ofta att uppskatta både smaken och lukten. Maca växer på extrema höjder och under extrema väderförhållanden med turbulenta vindar, stark sol och häftiga temperaturvariationer. Tack vare detta har maca en hög tolerans mot frost. Macans karaktär har utvecklats ur dessa utmanande väderförhållanden och den hävdas vara en utmärkt superföda åt folk som bor i kalla klimat, höga höjder eller med extrema livsstilar.Latinskt namn: Lepidium meyenii
Ingredienser: 100% ekologiskt pulver av svart macarot
Ursprung: Peru/Brasilien
Förvaring: Förvaras torrt och svalt.
Användning: Blanda pulvret i valfri dryck, smoothies eller bakverk
Du kan också göra dina egna kapslar med vår kapselmakare som du hitta här https://www.ravarubutiken.se/kapselmakare
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde: 1370kJ/325 kcal
Fett: 0,75 g
- varav mättat fett: 0,19 g
Kolhydrat: 58,7 g
- varav sockerarter: 33,3 g
Fibrer: 17 g
Protein: 12,2 g
Salt: 27 mg
Låt dig inspireras av Mekto Ganic recept på chiagröt med macapulver
Varm eller kall Chiagröt (en färdig mix) från Mekto Ganic
Ingredienser:
2 dl chiafrön
1 dl brutna kokossmileys
½ dl kokosolja eller kokossmör
¼ dl macapulver
¼ dl kakaonibs
1 dl gojibär
1 tsk vaniljpulver
2 tsk kanel
½ tsk mineralsalt
¼ dl kakaopulver
Sä här gör du:
Blanda alla ingredienser i en burk. Blanda 1 dl av gröten med 1 ½ dl vegetabilisk dryck, vatten eller varmt te och rör ihop ordentligt. Låt gröten stå tills chiafröna sugit åt sig vätskan ca 15-45 minuter beroende på vätskans temperatur. Klart!
En liten film om maca: