Köp Eko Valnötter | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Valnötter

valnötterInnan raffinerade oljor blev vanliga i vår kost, och långt innan vi var jordbrukare, så var nötter den mest lättillgängliga källan till proteiner och fetter. Idag kan vi välja mellan en rad olika typer som alla har sin säregna smak och särkilda egenskaper.
Valnöten, som finns naturligt från Balkan och i ett bälte ned mot Turkiet och Libanon, är ingen nöt i ordets bemärkelse, utan egentligen en stenfrukt. Fetthalten är ungefär 60 % och den innehåller mycket antioxidanter, mer än någon annan nöt.

Vad är valnötter? 
Valnötter (J. Regia) är ovala, kulformade frukter som växer på det 10-25 meter höga valnötsträdet. Nötterna mognar ur gula blommor och har från början en grön färg och blir bruna först när de mognat. Den har ett tunt skal och det som går att äta är den inre kärnan. Huvudproducenter för nötterna är U.S.A. och de odlas framförallt i det soliga Kalifornien. De förekommer året om, men är speciellt populära kring julen.

Valnötter och hälsan
Nötter innehåller som alltid relativt mycket fett och valnöten innehåller ungefär 60 %, men eftersom det mesta utgörs av omega 3-fetter, anses den i bland vara den nyttigaste nöten. Vårt dagsbehov av omega-3 behöver intas via kosten. Det beror på att kroppen själv inte kan producera detta. En handfull nötter täcker dagsbehovet av omega-3. Förutom omega-3, så innehåller nötterna E-vitamin, B6, magnesium och mycket protein (14,3 g/100 g). 

Hur använder jag valnötter?
Valnötter kan användas i sallader, såser, efterrätter, kakor och andra bakverk eller varför inte i ett matigt frukostbröd. Låt inte nötterna stanna på julbordet. De är det perfekta mellanmålet och tilltugget att ha framför tv:n, året om. De innehåller varken tomma kalorier eller färgämnen och håller blodsockret på en jämn nivå. 
Valnötter är världsbäst att göra raw food-patéer på. Mixa blötlagda valnötter (1-2 timmar) med röd paprika, morot, oregano och shoyu. Servera med dressing gjord på gurka, avokado, dill och citron.

För att få fram en mer lättsmält och enzymrik variant på nötterna kan du blötlägga dom i 5-10 timmar beroende på storlek. En del väljer att sedan låta de spirade nötterna torka igen, till exempel i torkugn, för att få ett nyttigt raw snacks. Nötter kan ätas hela, krossas eller hackas i större bitar eller köras i matberedare till en nötig, smulig massa som kan blandas ner i olika bakverk. Självklart kan du göra olika kombos av egen växtmjölk eller mylk, och få spännande smoothies eller shakes till både barn och vuxna. Nötter är super som snabb och samtidigt stabil energipåfyllning vid träning och när du sportar.


För fler tips om valnötter bland annat recept, information och annat på vår pinterest anslagstavla om valnötter: Valnötter, tips och recept
Visa filter Dölj filter