Köp Eko Pistaschnötter | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Pistaschnötter

pistaschnötterInnan raffinerade oljor blev vanliga i vår kost, och långt innan vi var jordbrukare, så var nötter den mest lättillgängliga källan till proteiner och fetter. Idag kan vi välja mellan en rad olika typer som alla har sin säregna smak och särkilda egenskaper.

Skalade pistaschnötter (Pistacia vera)

Som livsmedel kallas fröet pistaschmandel eller pistaschnöt, men botaniskt sett är det alltså ingen nöt utan snarare kärnan i en stenfrukt, och många nötallergiker är inte känsliga mot frukten. Pistaschnötter har en hög magnesiumhalt och innehåller mycket antioxidanter såsom C-vitamin, E-vitamin, selen och resveratrol och har dessutom en hög kaliumhalt. Mängden betakaroten, fibrer och procyanidiner kan vid regelbunden konsumtion förbättra insulinresistensen. Rekommenderad mängd att äta dagligen är ungefär 30 gram vilket ger 160 kalorier.

Pistasch är en varmt uppskattad smak i allt från glass till bakverk, och på en del platser i världen kan ”röda pistascher” efterfrågas fortfarande – något som är en kvarleva från tiden då de flesta pistaschnötter handplockades och därför kunde få röda missfärgningar på skalet. Med maskiner som skördar blir det inte längre rött av misstag, så då färgar distributörerna en liten andel av nötterna avsiktligt röda istället.

Pistaschträdet kan bli 10 m högt och kommer från Asiens sydvästra delar och Iran från början, men numera hittas dem även i odlingar i Kalifornien, Turkiet, Kina, Syrien och Australien.

Krossa pistaschnötter över bananglass eller ”nice cream” som det ofta kallas, testa att mixa ner dem i sojafärsen eller toppa kokosgrädden med lite knaprighet!

För att få fram en mer lättsmält och enzymrik variant på nötterna kan du blötlägga dom i 5-10 timmar beroende på storlek. En del väljer att sedan låta de spirade nötterna torka igen, till exempel i torkugn, för att få ett nyttigt raw snacks. Nötter kan ätas hela, krossas eller hackas i större bitar eller köras i matberedare till en nötig, smulig massa som kan blandas ner i olika bakverk. Självklart kan du göra olika kombos av egen växtmjölk eller mylk, och få spännande smoothies eller shakes till både barn och vuxna. Nötter är super som snabb och samtidigt stabil energipåfyllning vid träning och när du sportar.

Visa filter Dölj filter