Köp Eko Pinjenötter | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Pinjenötter

pinjenötterInnan raffinerade oljor blev vanliga i vår kost, och långt innan vi var jordbrukare, så var nötter den mest lättillgängliga källan till proteiner och fetter. Idag kan vi välja mellan en rad olika typer som alla har sin säregna smak och särkilda egenskaper.

Pinjenötter - värdefulla nötter gömda i tallkottar!
Av världens alla typer av tallar så finns det enbart runt 20 arter i familjen Pinaceae som producerar frön som är tillräckligt stora för att de ska vara värda att samla för mänsklig konsumtion. Pinjetallar finns över hela världen, främst på norra halvklotet. Stora tallbevuxna ytor har emellertid huggits ned under modern tid, och i vissa länder har oaktsam skörd (genom att bryta av grenar) minskat produktionsmöjligheten.

Pinjenötterna, och kottarna de växer till på, tar normalt sett två säsonger på sig att växa till sig. Under en första vår och sommar bildas själva kotten, som blir mogen först under den andra säsongen. Nötterna kan samlas in från fullmogna kottar som öppnar sig. Man kan också plocka kottarna innan de nått full mognad och soltorka dem, för att sedan slå ut nötterna.

Pinjenötter från Råvarubutiken
Våra ekologiska pinjenötter av råkvalitet är vildväxande och handplockade i Burjatien, i skogarna kring Bajkalsjön. Tallarna växer i ett rent naturområde som står under ständig uppsyn av ekologer. Pinjenötterna analyseras med hjälp av en speciell utrustning och är ungefär av samma storlek (8 mm), ca 1 020 cedernötskärnor per 100 gram. Förpackningen har 2 lager: det första är vakuumförpackning, som skyddar nötterna från oxidering, och det andra, översta lagret, skyddar nötterna mot ljus och fysisk påverkan. Sibiriska pinjenötter är mindre i storlek än andra pinjenötter (som oftast plockas från planterade träd), men har ett högre innehåll av vitaminer, mineraler och fleromättade fettsyror (särskilt av fleromättade omegafettsyror och linolsyra/alfa-linolensyra).
Våra pinjenötter innehåller även en stor andel protein - hela 19 %. Mängden kolhydrater är 16 gram/100 gram, och fetthalten 60 %. 100 gram pinjenötter ger 716 kalorier och är med andra ord en riktigt energirik liten nöt!

Användning: Används i små mängder till sallader, desserter m.m.

För att få fram en mer lättsmält och enzymrik variant på nötterna kan du blötlägga dom i 5-10 timmar beroende på storlek. En del väljer att sedan låta de spirade nötterna torka igen, till exempel i torkugn, för att få ett nyttigt raw snacks. Nötter kan ätas hela, krossas eller hackas i större bitar eller köras i matberedare till en nötig, smulig massa som kan blandas ner i olika bakverk. Självklart kan du göra olika kombos av egen växtmjölk eller mylk, och få spännande smoothies eller shakes till både barn och vuxna. Nötter är super som snabb och samtidigt stabil energipåfyllning vid träning och när du sportar.

Visa filter Dölj filter