Köp Eko Pekannötter | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Pekannötter

pekannötterInnan raffinerade oljor blev vanliga i vår kost, och långt innan vi var jordbrukare, så var nötter den mest lättillgängliga källan till proteiner och fetter. Idag kan vi välja mellan en rad olika typer som alla har sin säregna smak och särkilda egenskaper.

Mums med pekannötter!

Pekanhickoryträdet, som ger oss de feta och goda pekannötterna, har sitt ursprung i södra USA och är släkt med valnötsträdet, vilket man kan se på nötternas former. Pekanträdet kan bli ett riktigt grovt träd, med en diameter på stammen uppemot två meter. Själva nöten är egentligen ingen nöt i ordets rätta bemärkelse utan en stenfrukt. Det är en frukt med ett enda frö - det som vi kallar pekannöt och som går att äta. Ett pekanträd kan ge frukter i över 300 år!
Även om pekannötter redan var kända som en delikatess både av ursprungsbefolkningar och i det koloniala Amerika, så dröjde det till 1880-talet innan man börja odla pekanen kommersiellt. Nu odlas de i många av U.S.A:s sydligare stater och även i andra länder i världen, även om U.S.A. står för ungefär 90 % av världsproduktionen.

Näringsinnehållet i pekannötter
100 gram pekannötter ger närmare 700 kalorier och mer fett än det dagliga rekommenderade intaget. Fettet är till allra största del fleromättat och till 30 % i form av fettsyran linolsyra. Pekannötterna är också rika på fiber. Vad gäller vitaminer och mineraler så påträffas i nötterna i synnerhet B-vitaminer, mangan, magnesium och zink.

Hur du använder pekannötter
Nötterna är goda att använda i kakor och som topping på glass. Eller varför inte prova att göra en klassisk amerikansk “Pecan Pie”? Du kan också prova ett enkelt recept på råa brownies med två delar pekannötter, tre delar dadlar, en del kakaopulver och en nypa salt och vaniljpulver. Behöver bara köras till en deg i matberedare och formas till fyrkanter!

För att få fram en mer lättsmält och enzymrik variant på nötterna kan du blötlägga dom i 5-10 timmar beroende på storlek. En del väljer att sedan låta de spirade nötterna torka igen, till exempel i torkugn, för att få ett nyttigt raw snacks. Nötter kan ätas hela, krossas eller hackas i större bitar eller köras i matberedare till en nötig, smulig massa som kan blandas ner i olika bakverk. Självklart kan du göra olika kombos av egen växtmjölk eller mylk, och få spännande smoothies eller shakes till både barn och vuxna. Nötter är super som snabb och samtidigt stabil energipåfyllning vid träning och när du sportar.

Visa filter Dölj filter