Köp Eko Mandlar | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Mandlar

mandelInnan raffinerade oljor blev vanliga i vår kost, och långt innan vi var jordbrukare, så var nötter den mest lättillgängliga källan till proteiner och fetter. Idag kan vi välja mellan en rad olika typer som alla har sin säregna smak och särkilda egenskaper.

Mandel!
Mandel är ett träd inom plommonsläktet och familjen rosväxter. Mandelträdet bildar stenfrukter, och i kärnan som påträffas inuti mandelfrukten finns det frö som vi vanligtvis kallar mandel. Mandlar är bland annat rika på E-vitamin och magnesium. Med en bra mixer och silduk kan du göra en god och näringsrik mandelmjölk.

För att få fram en mer lättsmält och enzymrik variant på nötterna kan du blötlägga dom i 5-10 timmar beroende på storlek. En del väljer att sedan låta de spirade nötterna torka igen, till exempel i torkugn, för att få ett nyttigt raw snacks. Nötter kan ätas hela, krossas eller hackas i större bitar eller köras i matberedare till en nötig, smulig massa som kan blandas ner i olika bakverk. Självklart kan du göra olika kombos av egen växtmjölk eller mylk, och få spännande smoothies eller shakes till både barn och vuxna. Nötter är super som snabb och samtidigt stabil energipåfyllning vid träning och när du sportar.

Lite allmänt om mandlar

Mandelträdet (Prunus amygdalus var. dulcis) är en trädart som tillhör plommonsläktet. Det odlas sedan 4 000 år tillbaka och huvudsakligen i U.S.A., kring Medelhavet, i Australien, Pakistan och Iran. Den stenfrukt som trädet bildar, som kallas mandel, används både inom livsmedels- som kosmetikaindustrin. Det finns två sorters mandel, söt- och bittermandel. Sötmandeln är populärare och vanligare än den bittra och starka bittermandeln.

Näringsinnehåll i mandlar
Mandlar innehåller mandelolja, vitaminer (främst B- och E-vitamin), mineraler (zink, magnesium, järn och fosfor) och nyttiga fetter. De innehåller dessutom mer kalcium, magnesium och kalium än nötter. Rikheten på fibrer gör att magen får något att jobba med och matsmältningens normala funktion stöttas. Även om de innehåller en hel del fett så är detta fett hälsosamt och kroppen förbrukar fettet istället för att lagra det. 

Användning:
De kan ätas i alla lägen, inte bara under julmarknaden eller som en överraskning i julgröten. Perfekta som ett litet mellanmål då de ger dig ett tillskott av energi och viktiga näringsämnen. De kan även användas i matlagningen och att baka med. Tillsammans med vatten kan de mixas till en god mandelmjölk/-mylk, som är helt mjölkfri.
En annan idé är använda dem som dekoration på kakor, göra likör av eller egen marsipan. Mandlar har en mild och god smak, som brukar uppskattas av de flesta. Mandeln är till skillnad från många andra nötter alkaliniserande för kroppen, och är lättast för kroppen att smälta om den blivit blötlagd. 
Det glutenfria mandelmjölet, som man till exempel får som restprodukt när man gör mandelmjölk, kan med fördel användas som bas i kakor och kex. Vi använder huvudsakligen mandlar till att göra mandelmjölk till chokladmjölk eller smoothies, eller för att röra ner i en god bananglass.

Chokladmjölk (rå O'boy), 
1 portion

2 dl mandelmjölk (gjord på en liten näve mandlar)
en rejäl matsked rå kakaopulver
en tesked kokosolja
en matsked agave eller yaconsirap
en nypa vanilj
en klick solroslecitin

Mixa allt i en mixer till drygt 40 grader för att få en lite ljummen feeling, eller värm i torkugn eller superförsiktigt på spisen. Det går även att ha i en banan eller en dadel för att få en krämigare eller sötare chokladmjölk.Och du, glöm inte att förgrodda/spira dina mandlar för att få ut maximalt av dem! :o)

För fler tips om mandlar bland annat recept, information och annat på vår pinterest anslagstavla om mandlar:

Mandlar, tips och recept

Visa filter Dölj filter
Mandelspån EKO RB 300g
25%
Ekologiskt mandelspån

KAMPANJ PÅ GRUND AV STORT PARTI!
89:-119:-
Mandlar Hackade Blancherade EKO RB 300g
25%
Super enkelt och gott att använda som topping!

KAMPANJ PÅ GRUND AV STORT PARTI!
89:-119:-
Mandlar hela Premium ME RAW&EKO 350g
Ekologiska och Rå Mandlar!!!
59:-
Mandlar Hela Premium med Skal EKO 5kg
15%
Mandlar att knäcka till jul
590:-695:-
Mandlar Premium EKO 10kg
Vikt 10kg

Mandeln är till skillnad från många andra nötter alkaliniserande för kroppen.
2295:-
Mandlar Premium RB RAW&EKO 1000g
Fyllda med nyttiga fibrer och fetter
259:-
Mandlar Premium RB RAW&EKO 200g
Fyllda med nyttiga fibrer och fetter
79:-
Mandlar Premium Rostade & Saltade RB EKO 1kg
15%
Mandlarna är torrostade och saltade med havssalt. Det framhäver den fina mandelsmaken och gör dem alldeles l...
219:-259:-
Mandlar Premium Rostade & Saltade RB EKO 200g
15%
Mandlarna är torrostade och saltade med havssalt. Det framhäver den fina mandelsmaken och gör dem alldeles l...
67:-79:-
Mandlar Rostade & Saltade EKO
20%
Vikt 2Kg

Mandlarna är torrostade och saltade med havssalt. Det framhäver den fina mandelsmaken och gör d...
540:-675:-
Mandlar Skållade RB EKO 300g
25%
Ekologiska skållade mandlar

KAMPANJ PÅ GRUND AV STORT PARTI!
89:-119:-