Köp Eko Macadamia nötter | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Macadamia

Innan raffinerade oljor blev vanliga i vår kost, och långt innan vi var jordbrukare, så var nötter den mest lättillgängliga källan till proteiner och fetter. Idag kan vi välja mellan en rad olika typer som alla har sin säregna smak och särkilda egenskaper. Macadamianötter är laddade med magnesium, kalium och andra mineraler och fetter som kan stärka din motståndskraft mot hjärt- och kärlsjukdomar. De innehåller heller inga kolesteroler. 

Men det är väl inte därför en råkostare gillar makadamianötter väl? 
Nä, det är för att de är så fantastiska att göra efterrätter med så klart! Med lite vatten (hur mycket beror på hur tjock krämen ska vara), lite agave eller yaconsirap, lite vaniljpulver och möjligtvis med någon smaksättning (t.ex. kakaopulver/carob) som du kör i matberedaren har du en perfekt kräm att servera till fruktsallader/chokladmousse/bakelser.

Vad är macadamianötter?
Macadamianöten är en liten vit nöt fylld med näringsämnen som aminosyror, antioxidanter, vitaminer, mineraler och nyttiga fetter. Den innehåller hela 76 % fett, med övervägande omega 7-fetter, som anses som hälsosamma. 
Tack vara macadamianötens höga innehåll av just E-vitamin kan den hjälpa till med att lindra inflammationer. Vitamin B1 (tiamin) som den också innehåller påverkar ämnesomsättningen, nervsystemet och ökar koncentrationen. Makadamianöten innehåller även en hög halt av järn, fosfor, kalcium och kalium. 

Var hittar vi macadamianötter?
De finner vi på 12-18 meter höga träd i subtropiska områden. Ursprungligen så härstammar macadamianöten från Australien, där den också kallas Queenslandnöt, efter området den upptäcktes i. I dag så odlas den i plantager över hela Australien men också i delar av Afrika och Sydamerika.

Hur används macadamianötter? 
Vad kan man då göra av nötterna förutom att äta dem som de är eller att hacka dem och strö i choklad? Om man gör sina egna hälsobars/nötbars hemma att ta med till träningen, kan man prova att ta med ett par macadamianötter eller strö dem i müslin, yoghurten eller använda vid brödbaket och matlagningen. Den kan också blandas med andra nötter eller frön, om du vill ha en mix av näringsämnen. För att få fram en mer lättsmält och enzymrik variant på nötterna kan du blötlägga dom i 5-10 timmar beroende på storlek. En del väljer att sedan låta de spirade nötterna torka igen, till exempel i torkugn, för att få ett nyttigt raw snacks. Nötter kan ätas hela, krossas eller hackas i större bitar eller köras i matberedare till en nötig, smulig massa som kan blandas ner i olika bakverk. Självklart kan du göra olika kombos av egen växtmjölk eller mylk, och få spännande smoothies eller shakes till både barn och vuxna. Nötter är super som snabb och samtidigt stabil energipåfyllning vid träning och när du sportar.

OBS! Förvara nötterna kallt
Förvara nötterna torrt och svalt i kylen så håller de dessutom länge. Om man däremot är allergisk mot nötter, ska man även vara försiktig med macadamianöten. Annars är den här lilla Australiennöten fantastisk. Så liten men åh så energirik och full av näring!

Under fliken "Mer information" finns en liten film om makadamianötter och skörden.

Visa filter Dölj filter