Köp Eko Jordmandel | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Jordmandel

jordmandelInnan raffinerade oljor blev vanliga i vår kost, och långt innan vi var jordbrukare, så var nötter den mest lättillgängliga källan till proteiner och fetter. Idag kan vi välja mellan en rad olika typer som alla har sin säregna smak och särkilda egenskaper.

Söta och goda jordmandlar med mångtusenårig historia i Egypten. 

Biologi och odling
Jordmandel (äver känd internationellt som tigernut eller chufa) är ett halvgräs som har näringsrika och goda rotknölar. Den har ett tuvliknande växtsätt och blir 40-50 cm hög. Det finns många varianter av jordmandel och vissa kan odlas i Sverige. De är frostkänsliga och övervintrar sällan om man inte kan förvara plantorna frostfritt. Blommorna, som är oregelbundna till storleken, är grön- eller gulaktiga. Jordmandeln sätts i april-maj och skördas sen höst. För mer information om odling se www.jordmandel.se.

Historik
Jordmandel är en mycket gammal kulturväxt, dokumenterad redan för 4 000 år sedan i Egypten. Därmed är den en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. Den lär ha kommit till Spanien runt 700 e. Kr. och odlas nu där kommersiellt, särskilt i trakten runt Valencia. Odling förekommer även i Nordafrika och i U.S.A., Mexiko och delar av Asien.

Användning
Det är växtens rotknölar som kallas jordmandel, chufa på spanska. Den råa knölen har en lite seg tuggkonsistens och smakar som ett mellanting mellan kokos och mandel. Efter skörden tvättas jordmandeln och torkas för att kunna förvaras under längre perioder.
Jordmandel kan användas rå eller tillagad. De råa, torkade knölarna kan ätas som de är (gärna blötlagda för att få en mjukare konsistens) eller malas till mjöl som kan användas vid bakning. Den kan användas på samma sätt som mandel. Man kan också pressa oljan ur jordmandel.
Det traditionella är dock att göra en s.k. horchata de chufa, en näringsrik och hälsosam dryck. Horchata de chufa är helt enkelt jordmandel mixad med vatten till en ”jordmandelmjölk” och är en vanlig dryck i Valenciaområdet. Den serveras kyld.Jordmandelns näringsinnehåll
Jordmandel är rik på vitaminer, mineraler och fibrer och är glutenfritt. Kolhydratinnehållet består till största delen av stärkelse och fettsyrorna är liknande olivoljans. Den har ett lågt GI (glykemiskt index).

För att få fram en mer lättsmält och enzymrik variant på nötterna kan du blötlägga dom i 5-10 timmar beroende på storlek. En del väljer att sedan låta de spirade nötterna torka igen, till exempel i torkugn, för att få ett nyttigt raw snacks. Nötter kan ätas hela, krossas eller hackas i större bitar eller köras i matberedare till en nötig, smulig massa som kan blandas ner i olika bakverk. Självklart kan du göra olika kombos av egen växtmjölk eller mylk, och få spännande smoothies eller shakes till både barn och vuxna. Nötter är super som snabb och samtidigt stabil energipåfyllning vid träning och när du sportar.

Visa filter Dölj filter
Jordmandel/Chufanuts RAW&EKO 5kg
20%
Söt jordmandel som ger fantastisk nötmjölk!
552:-690:-
Jordmandel/Chufanuts RB RAW&EKO 1000g
Söt jordmandel som ger fantastisk nötmjölk!
149:-
Jordmandel/Chufanuts RB RAW&EKO 200g
Söt raw jordmandel som ger fantastisk nötmjölk!
49:-
Jordmandel/Chufanuts RB RAW&EKO 500g
Söt raw jordmandel som ger fantastisk nötmjölk!
89:-
Jordmandel/Chufanuts Skalade RAW&EKO 5kg
20%
Söt raw och skalad jordmandel som ger fantastisk nötmjölk!
636:-795:-
Jordmandel/Chufanuts Skalade RB RAW&EKO  1kg
Söt raw och skalad jordmandel som ger fantastisk nötmjölk! De skalade jordmandlarna innehåller mindre&#...
199:-
Jordmandel/Chufanuts Skalade RB RAW&EKO 200g
Söt raw och skalad jordmandel som ger fantastisk nötmjölk! De skalade jordmandlarna innehåller mindre&#...
59:-
Jordmandel/Chufanuts Skalade RB RAW&EKO 500g
Söt raw och skalad jordmandel som ger fantastisk nötmjölk! De skalade jordmandlarna innehåller mindre&#...
99:-