Köp Eko Hasselnötter | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Hasselnötter

Förr om åren var hasselnötter en stapelföda här i norden, vilket de har hittat spår av i gamla boplatslämningar och arkeologiska utgrävningar från vikingatiden, som under marinutgrävningen på Birka. Hassel kan du för övrigt odla själv och skörda ifrån!

Näring i hasselnötter
Hasselnötter är rikast på E-vitamin som för 100 g uppgår till 125 % av RDI. E-vitamin är bra för immunförsvaret eftersom det motverkar infektioner och inflammationer. Nötterna har en kraftig antioxidantverkan som skyddar cellerna mot syreangrepp och förbättrar syreupptagningen i musklerna. 

Även huden tros dra nytta av E-vitamin för att motverka rynkor och skydda mot UV-strålning. E-vitamin medverkar även vid bildandet av kroppens hormoner. Kombinationen av grova fibrer och nyttiga fetter i nötterna kan sänka halten av skadligt LDL-kolesterol i blodet. 

Hasselnötter innehåller även järn, tiamin, magnesium, kalium, fosfor, zink och folat.

Nöten växer på den tre till sex meter höga hasseln (Corylus avellana L.) som växer vilt upp till Dalälven i Sverige. När nötterna är omogna har den en grön färg, som sedan övergår till brunt vid mognad. 

Hur använder jag hasselnötter?
Nötterna har en söt smak och de förekommer ofta i godis, pajer och bakverk. De är vanliga i choklad och kakor. Hasselnötter kan både köpas som hela eller i hackad form. Vid jul finns det gott om hela hasselnötter och tillsammans med en bra nötknäckare är det inga problem att äta som de är. 
Nötter är som nyttigast i sin naturliga form, alltså inte saltade och rostade. Ungefär 30 gram per dag är en lagom dos. Vi använder hasselnötter i bakverk, för att göra egen rå nutella, och i hemgjorda granolas.

För att få fram en mer lättsmält och enzymrik variant på nötterna kan du blötlägga dom i 5-10 timmar beroende på storlek. En del väljer att sedan låta de spirade nötterna torka igen, till exempel i torkugn, för att få ett nyttigt raw snacks. Nötter kan ätas hela, krossas eller hackas i större bitar eller köras i matberedare till en nötig, smulig massa som kan blandas ner i olika bakverk. Självklart kan du göra olika kombos av egen växtmjölk eller mylk, och få spännande smoothies eller shakes till både barn och vuxna. Nötter är super som snabb och samtidigt stabil energipåfyllning vid träning och när du sportar.

Under fliken "Mer information" hittar du en instruktionsfilm om hur du gör en egen Nutella med hasselnötter.

Sugen på att göra egen rå Nutella? Kika på en liten film om hur:
Visa filter Dölj filter