
Fantastiska fröer och nyttiga nötter till alla!
Naturen är full av nästan magiska möjligheter att äta oss mätta med en enorm variation. För att inte tala om de många tillfällena till njutning rent smakmässigt, för du har väl provat riktigt goda hasselnötter, paranötter eller mandlar? Lite blötläggning, även kallat groddning eller spirning, lyfter fram fördelarna ännu mer många gånger, och de kan användas till så många goda maträtter och desserter.
Innan raffinerade oljor blev vanliga i vår kost, och långt innan vi var jordbrukare, så var nötter den mest lättillgängliga källan till proteiner och fetter. Idag kan vi välja mellan en rad olika typer som alla har sin säregna smak och särkilda egenskaper. Pistagenötter, pekannötter, pinjenötter, valnötter, jordmandel och sesamfrön är bara några exempel på hur en god näringstäthet ser ut i litet format, precis som med bär! Förr om åren var rostade hasselnötter en stapelföda här i norden, vilket de har hittat spår av i gamla boplatslämningar och arkeologiska utgrävningar från vikingatiden, som under marinutgrävningen på Birka. Hassel kan du för övrigt odla själv och skörda ifrån!
För att få fram en mer lättsmält och enzymrik variant på nötterna kan du blötlägga dom i 5-10 timmar beroende på storlek. En del väljer att sedan låta de spirade nötterna torka igen, till exempel i torkugn, för att få ett nyttigt raw snacks. Nötter kan ätas hela, krossas eller hackas i större bitar eller köras i matberedare till en nötig, smulig massa som kan blandas ner i olika bakverk. Självklart kan du göra olika kombos av egen växtmjölk eller mylk, och få spännande smoothies eller shakes till både barn och vuxna. Nötter är super som snabb och samtidigt stabil energipåfyllning vid träning och när du sportar.
Gör pudding på chiafrön, sås och ost på macadamianötter och cashew, goda rawfoodkex med pumpakärnor eller en härlig hasselnötsmjölk. Eller ät helt enkelt nötterna precis som de är. Prova en riktigt uppfriskande, mättande bärpaj med en botten som görs av ungefär lika delar blötlagda mandlar och färska dadlar i matberedare, bred ut massan i en bakform eller på ett fat, och lägg över frysta, tinade bär – servera med lite vispad kokosgrädde eller lönnsirapssötad cashewgrädde med vaniljpulver!