Köp Eko Fikon | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Fikon

fikon200 gram söta spanska guldfikon, alldeles perfekta i desserter och frukostar!

Visst är fikon fantastiska
Fikonträden (Ficus carica) är en av de äldsta trädarter som människor odlat och brukat. Det finns över 250 olika arter, och de kan bli flera hundra år gamla. Sedan tusentals år tillbaka finns fikonträd över hela jorden och redan under antiken började fikon användas som föda. 
Fikon står för välstånd och fruktbarhet. Guldfikon härstammar från Spanien och de kännetecknas av ett tunt skal och ett mjukt inre. Dess krämigt sega och söta guldfikon kommer från Extremadura-regionen i sydvästra Spanien. Vi älskar att äta dem som de är, och öppnar vi en påse blir den sällan lämnad ifred förrän den är helt slut... 

Fikonens näringssammansättning
Fikon anses vara en av de äldsta frukterna. De är rika på kolhydrater, är basiska, innhåller fiber och enzymer som stödjer matsmältningen. Amerikanska studier av fikon visar även att de innehåller stora mängder antioxidanter som skyddar våra celler. Fikon är också en källa till kalcium som behövs för att bibehålla normal benstomme.

Hur använder jag torkade fikon?
Färska fikon går inte att få tag på under hela året, men i torkad form håller de länge och smakar riktigt gott. Smaken är söt och påminner om honung, därför kan du till exempel prova att göra din alldeles egna, goda fikonmarmelad eller att tillsätta fikon i müslin till frukost. Kroppen får den energikick som behövs för att klara hela dagen. 
Guldfikon går också att grilla, steka, tillsätta i sallader och använda i bakverk. I torkad form kan man enkelt ta med dem som ett extra energitillskott till träningen, jobbet eller på resan. Torkad frukt är i allmänhet ett bättre alternativ än godis, eftersom det även innehåller en hel del näringsämnen som kroppen kan dra nytta av. Till skillnad mot godis kan guldfikon avnjutas året om med gott samvete! 

Raw food-kvalitet
I sydvästra Spanien, Extremadura, odlas dessa fikon med massvis av solljus. De odlas ekologiskt och utan svavel eller andra tillsatser som ofta används annars, och torkas långsamt under raw food-tillåtna temperaturer. Detta är hemligheten bakom deras fylliga honungssmak. 

För fler tips om fikon bland annat recept, information och annat på vår pinterest anslagstavla om fikon:

Visa filter Dölj filter
Fikon Guld EKO
Vikt 5kg

Honungsöta spanska fikon med rismjöl, alldeles perfekta i desserter och frukostar.

OBS Kan skilja ...
795:-
Fikon Guld RB RAW&EKO 1000g
Honungsöta spanska fikon med rismjöl, alldeles perfekta i desserter och frukostar.

OBS kan skilja i storlek be...
149:-
Fikon Guld RB RAW&EKO 200g
Honungsöta spanska fikon med rismjöl, alldeles perfekta i desserter och frukostar.

OBS kan skilja i storlek be...
49:-
Fikon Lerida Raw&Eko
Fikon Lerida Raw&Eko Vikt 5kg

Honungsöta turkiska fikon, alldeles perfekta i desserter och frukostar.

720:-
Fikon Lerida RB RAW& EKO 1000g
Honungsöta turkiska fikon, alldeles perfekta i desserter och frukostar.
179:-