Köp Eko Dadlar Medjool | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Dadlar

dadlarLite om medjooldadlar
Medjooldadeln är den finaste och köttigaste av dadlarna, och en riktig njutning att stoppa i munnen. Denna dadel är också mycket näringsrik - vissa ökenfolk har klarat sig i veckor på bara ett par dadlar om dagen, och dadlar kallas även för öknens bröd. Fast själva ordet dadel kommer sig av grekiskans daktylos som betyder finger. När du är klar med mumsandet kan du prova att sätta en dadelkärna i en kruka med jord och håll sedan jorden fuktig – efter några veckor eller rentav månader kan det dyka upp ett litet palmblad som du kan följa i utvecklingen.

Redan i Mesopotamien odlades dadlar och i Israel har 2 000 år gamla dadelkärnor upptäckts tillsammans med arkeologiska fynd... Dadelpalmer växer helst i heta kustregioner och efter fem till sex år ger de en frukt som kallas dadel. Idag går ungefär 3 % av odlingsmarken i världen åt till att odla dadlar, och uppenbarligen är det många som uppskattar denna godsak – 4 miljoner ton dadlar skördas varje år!

Dadeln innehåller en hel del vitamin B6, koppar och mangan samt många essentiella aminosyror. Dessutom innehåller den lika mycket fibrer som grovt bröd vilket är trevligt för magen – fibrer matar de nyttiga bakterierna i matsmältningskanalerna, så de fungerar som prebiotika med andra ord. Trots det höga sockerinnehållet i dadlar (upp till 63 g socker per 100 g dadlar) så har de ett lägre GI (glykemiskt index) än frukter som bananer eller vindruvor. Torkade dadlar bjuder på dubbelt så mycket kalorier som färska, och

Hur ska jag behandla mina medjooldadlar? Och hur ska de ätas?
De har en tjock men ofta mjuk konsistens i jämförelse med andra dadlar, och de smakar sött som honung. Ryktet säger att den som en gång smakat dessa dadlar, aldrig vill äta några andra dadlar igen. De bör lagras kallt för bästa hållbarhet, en temperatur kring 10 grader är bra. Däremot bör de ätas i rumstemperatur för att den rätta aromen ska komma fram. Medjooldadlar kan ätas som de är, som ett mellanmål när du är på språng, eller användas i smoothies, krämer, fruktsåser, energibars, bakverk och matlagning. De är även vackra att använda som dekoration till mat. Dadlar är ett riktigt kraftpaket och medjooldadlar smakar utsökt, precis som en pralin!

För fler tips om dadlar (både medjool och andra) bland annat recept, information och annat på vår Pinterest-anslagstavla om dadlar:

Dadlar, tips och recept

Innehåll: Torkade dadlar av sorten Medjool.
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: EU Organic
Ursprung: Israel (beroende på tillgång)

Visa filter Dölj filter