Köp Eko Aroniabär | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Aronia

aroniaAronia - en mörklila juvel med syrlig smak som innehåller mer flavonoider än de flesta andra bär!

I KORTHET

  • Syrligt bär med högt innehåll av fytonäringsämnen
  • Ekologiskt, glutenfritt, veganskt
  • Torkad på råtemperatur (under 45 °C)
  • Används till müsli, snacks och desserter

Vad är aronia?
Aronia (Aronia Melanocarpa L.) är en buskväxt i rossläktet med ett mycket näringsrikt bär som fram tills nu inte rönt något jättestort intresse hos den breda publiken. I Europa är det kanske i synnerhet Tyskland och de östra länderna som mest fattat grejen med aronia, även om det sakta börjar ta fart även här uppe i norr. Anledningen till det svala intresset är sannolikt att aronian inte har en söt smak som många andra bär, utan mer en syrlig karaktär. Växten härstammar från Nordamerika men odlas nu som prydnadsväxt eller för sina bär på många olika ställen längs samma breddgrader. Den har sedan länge använts som medicinalväxt i Europa, och kanske det kan bli lite nyrenässans för denna oansenliga men supernyttiga pärla till livsmedel?

Näringsinnehållet i aronia
Bland flavonoiderna är det i undergruppen antocyaniner som aroniabäret utmärker sig. Antocyaninerna fungerar för växterna som antioxidanter, och skyddar växtcellerna från solljus och annan miljöpåverkan, och binder fria radikaler. Aroniabärets innehåll av antocyaniner är bland de högsta som påträffas i växtriket, i nivå med lila majs (purple corn) och ungefär tre gånger så mycket som i vilda blåbär.
Aroniabären har också ett högt innehåll av K-vitamin, som bland annat är viktig för en god förmåga till blodkoagulation. För dig med hudvård i åtanke så bidrar enzymerna i aronian till att minska nedbrytningen av kollagenet i huden. I bärens kärna finns också glykosiden amygdalin, samma ämne som finns i bittermandel. Detta i mycket mindre mängd än i bittermandel, men bären ska ändå ätas med viss måtta. 

Hur använder jag aroniabär?
Aronia är med sin sur-syrliga smak ett bra tillskott i frukostbowls, müsliblandningar eller i en fruktig smoothie. Läckra bärdesserter, raw pajer med en god, syrlig sås och torkade fruktremmar (väg upp det syrliga med söta dadlar om du vill) är också bra tips. Bären kan också användas som dekoration eller för att ge lila-röd färg till desserter.

Visa filter Dölj filter