Köp Eko Ashwagandha pulver | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Ashwagandha

ashwagandhaVad är ashwagandha egentligen?
Ashwagandha (Withania somnifera) är en ört som räknas till en av de viktigaste örterna inom ayurveda. Den indiska läkekonsten förespråkar tre olika kroppstyper (vata, pitta och kapha) som är olika i sina behov av rörelse, aktivitet, sömn och mat. God hälsa innebär att känna sin kroppstyp och ta hänsyn till den. Örten är släkt med tomaten och det är oftast roten som används och den innehåller alkaloider, kolin, fettsyror och sockerarter.

Utvinning och historia
Ashwagandha nämns i diverse ayurvediska skrifter så långt tillbaka som 6 000 f.Kr. Namnet betyder “hästens lukt” eftersom ashwagandharotens odör starkt påminner om hästens. Utöver medicinska skrifter förekommer ashwagandha flitigt i diverse myter och legender. Flera indiska kungar sägs ha intagit ashwagandha för att bättre styra över sina herravälden, och i Grekland sägs guden Apollo ha försett helaren Aesculapius med växten.
Det vetenskapliga namnet för ashwagandha är Withania Somnifera vilket betyder “sömngivande”.
Ashwagandhaväxten blir cirka 170 cm hög och dess frukt är relativt liten till storleken, ofta i nyanser av gult och rött. Växten hittas mestadels i Indien, Sri Lanka och Pakistan. De bästa exemplaren väljs noga ut innan de torkas och mals ner till ett finkornigt pulver. Eftersom pulvret kommer från hela växten går inga näringsämnen förlorade i processen.

Användning och recept
Det finns massor av sätt att förtära ashwagandha. På morgonen kan du enkelt blanda pulvret antingen i filen eller i din morgonshake. På kvällen, precis innan läggdags, blandar man med fördel ashwagandha med ett varmt glas mjölk för att få kroppen att slappna av och enklare falla in i en energipåfyllande sömn. Man kan dessutom använda örten som hudkräm om man blandar den med någon olja.
Vi rekommenderar även att du köper vårt kakaopulver och blandar till en kopp ashwagandhachoklad!

OBS! Vissa studier har visat att ashwagandha kan ha skadliga effekter på foster, så du bör undvika att inta ashwagandha om du är gravid eller ammande.  Botaniska säkerhetsföreskrifter menar att ashwagandha kan vara abortframkallande och örten ska således helt undvikas av gravida. Är du gravid, ammande eller tar läkemedel bör du konsultera en läkare innan du använder örter.

För mer information samt tips och recept där ashwagandha används, kolla in vår board på Pinterest:
Ashwagandha, tips och information

Innehåll:
 Pulver av rotdelar från ashwagandha (Withania somnifera)
Raw food-kvalitet: Nej
Ekocertifiering: Ja, EU-ekologisk
Ursprung: Indien
Rek. dosering: 1 tsk om dagen. Bör inte användas kontinuerligt under långa perioder, snarare i tider av påfrestning.

Visa filter Dölj filter
Ashvagandha 60 kapslar
Ayurvedisk superört för trötthet och stress

Kosttillskott. Överdosera inte den dagliga dosen. Fö...
199:-
Ashwagandha EKO  90 kapslar
Ayurvedisk ört använd mot trötthet och stress

Kosttillskott. Överdosera inte den dagliga dosen. F...
289:-
Ashwagandhapulver RB EKO 125G
Ashwagandha har kallats 2000-talets hälsotonic. Det är även känt som “indisk ginseng”. ...
89:-