Kökspraktika
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X

Kökspraktika - tips som gör rawfoodskapandet till en dans!

Gå till groddningsavsnittet >

Gå till torkningsavsnittet >

Gå till mandelrestsavsnittet >

Gå till ekohandlingsavsnittet >

Blendning / Mixning

Att göra en smoothie behöver inte vara särskilt svårt. Heller inte en god sås, så länge man har rätt ingredienser. Har du skaffat dig en riktigt stark maskin, som en Vitamix, så har du kraften att skapa och finfördela det mesta du stoppar i den. Men - det finns en del tips som kan vara värda att beakta för att inte göra misstag som kan sabba dina kökansträngningar.

 • När du gör en smoothie, börja med vätskan och det mest svårfördelade längst ned i kannan. Stoppar du fullt med frusen frukt, banan, blad och pulver och sedan häller över vatten eller annan vätska kan detta ha svårt att rinna ned och du måste köra mer och arbeta för att få allting finfördelat. I vissa fall kan det till och med vara vettigt att bara köra vatten och en ingrediens för att få denna att bli helt mixad först, innan du fyller på med annat.
 • Tänk på att ingredienser chiafrön, som har ett ytterhölje av vattenlösliga fiber, eller vanligt macapulver, som har ett högt innehåll av stärkelse, kan få en övernattad smoothie i kylen att bli rena rama aladåben. En smoothie med dessa ingredienser gör sig bäst relativt snabbt efter den tillverkats.
 • Vissa oljor, speciellt kokosolja, kan få en härsken ton om den körs för länge i blendern. Detta gäller naturligtivs inte om du bara har en liten klick i en smoothie, men har du en större mängd i ett recept så får du se till att ha i oljan sist eller helt enkelt inte köra så länge.
 • Några få ingredienser, som avokado och lök, bör inte köras för länge i en blender, den sistnämnda så lite det bara går. De kan nämligen smaka bittert. Genom att blötlägga uppskuren lök i vatten någon timma innan mixningen ska tydligen få rätt på detta (vi har dock inte testat det).
 • MEN! Drick din smoothie lugnt! Ja, visst kan en smoothie gå snabbt att göra, men tänk på att det du halsar ned är mat i flytande form. Kroppen behöver tid att hantera de stora mängderna, och att sluka en 6-8 dl på en minut kan ge dig magknip. Sitt ner och ta dig en kvart för att njuta av din skapelse.

Groddning

Följ tabellen nedan för att få rätt på blötläggningstider och groddning! Du kommer att bli en "Sprouting Champion"! I tabellen anges groddningstider med begreppet "upp till". Det innebär att det kan ta så pass lång tid innan groddningen kommit igång på allvar. Men processen sätter ofta igång tidigare än så. Emellertid bör du inte grodda så mycket längre än den angivna tiden. Tänk på att en allmän regel är att grodda i sval rumstemperatur, gärna mörkt. Lycka till! * Cashew - bör ej blötläggas för länge då de kan bli rätt slemmiga.
* Linfrön - om dessa ska groddas läggs de på en fuktig duk eller pappersservett, bildar om de blötläggs helt en slemmig smet.
* Makadamianötter - blir slemmiga om de blötläggs för lägge, vi brukar ej blötlägga dessa.
* Jordnötter - ett cancerogent gift som bildas av mögel, aflatoxin, kan ibland finnas på råa jordnötter. Möglet oskadliggörs dock genom blötläggningen.
* Pinjenötter - behöver ej blötläggas.
* Pistagenötter -behöver ej blötläggas. 

Om du vill följa en mungbönas groddning men inte vill vänta flera dagar så kan du titta på detta klipp:
 
Glöm inte bort att groddar är LEVANDE, de fortsätter i de flesta fall att växa inne i kylskåpet. För att undvika att de växer ihop till en kompakt boll i sin behållare kan det vara värt att luckra upp dem lite med en gaffel, eller att dra isär dem lite med fingrarna. 


Torkning

Vi älskar vår torkugn! Från att i början ha varit ett köksredskap vi experimenterade med har den, i takt med att barnen blivit fler och dagarna mer fyllda, blivit något av en komposthanterare. Eller rättare sagt, här torkar vi rester från när vi t.ex. gör nötmjölk, eller bananer, när vi har köpt en hel låda men inte hunnit äta upp mer än hälften.

Hur vi gör med bananerna? Vi skalar dem, stoppar in dem hela i vår Sedona-ugn, knappar in 42 grader och 90 timmar. När ugnen piper om knappt 4 dygn har du en hel ugn med fantastiskt gott och segt banangodis. Som dessutom håller sig i gott skick i ett skafferi i många veckor. (I klippet nedan har vi delat bananerna och kör "bara" i 50 timmar. Men de blir faktiskt segare och snäppet godare när man torkar dem hela.)
 


Att torka resterna från exempelvis mandelmjölk är något som vi gör hela tiden. Mandelresterna, som till stor del utgörs av fiber, går bra att använda i kakor, men även i mycket annat som du kan läsa om HÄR.

Några bra tips gällande rawfoodtorkning:
 • Våga höj temperaturen över 42 grader! Va? Jo, faktiskt. När du sätter in ett rumstempererat livsmedel dröjer det upp till två timmar innan temperaturen i det börjar gå över 40 grader. För att få upp temperaturen snabbare kan du istället sätta på +60 grader, och efter någon timma (beror på hur noga du är) sänka ned. Vad du undviker med detta är att saker som är söta börjar fermentera, och du kan också slippa få vissa proteinrika livsmedel (som nötbiffar) med besk eftersmak.
 • Skapa torkade frukter i roliga former... När du torkar frukter behöver du inte fastna vid att bara torka dem som de är - man kan också mixa olika frukter till en smet och sedan hälla ut den på torkpapper. Då kan du göra så kallade "fruktläder". Dessa kan ätas som de är, eller göras till rullar som du fyller med smaskiga saker.
 • Skaffa en termometer så kan du själv kolla upp temperaturen och hålla koll för att lära dig hur din torkugn fungerar och hur olika typer av livsmedel gör att torkningen tar kortare respektive längre tid.


Vad gör jag med mina mandelrester?

 • Gör härlig mandelost genom att köra mandelresterna i matberedare och blanda i lite miso, citronjuice, vatten, en nypa cayenne och muskot, havssalt och lite finhackad lök (som du bör ha i efter och inte köra i matberedaren). TIllsätt gärna en tesked solroslecitin för krämighet, och, om du vill, låt stå framme i en skål med en duk över i rumstemperatur något dygn eller två för att den ska fermentera!
 • Släng ihop resterna med avokado, tomat, paprika, vårlök, vinäger, cayenne, spiskummin och salt för en fin raw-taco-färs!
 • Gör en hummous med "mandelpulpen" - blanda den med tahini, vitlök, citron, olivolja, koriander och spiskummin och toppa med tärnade oliver, tomater och lök...
 • Blanda med lite vatten och använd det som en "exfolierande" kräm/omslag. Ska tydligen fungera bra och vara dunder för huden!
 • Skapa supergott bananbröd - 1 dl mandelrester, 1 dl kokos (riven eler annan om du har), 4-6 dadlar, en liten/medel-banan och 2 msk kokosolja. Blanda först dadlar och banan (i matberedare), och ha sedan i övriga ingredienser med mandeln sist. Bred ut på bakplåtspapper och torka i torkugn, och glöm inte att vända!
 • Torka "mandelköttet" och blanda 2 dl av det med 0,5 dl mandelsmör, några matskedar honung, 1 tsk vaniljpulver och en rejäl nypa havssalt. Blanda ordentligt i en skål, och bred ut på torkugnspapper, ca 1 cm tjockt. Torka på 42 grader i ca ett dygn och du har fantastiska mandelsmörskakor!
 • Använd mandeln som ingrediens i pajskal - blanda bara med dadlar (och eventuella andra "nötrester") för en deg som du kan spara i kyl några dagar, eller trycka ut i en pajform, täcka med tunt skivade äpplen och päron och dutta pumpakärnor, vanilj, kanel och ringla agave över... 
 • Frys ner mandelresterna, så  kan du ta upp dem när helst du behöver i något recept!
 • Gå in på den, för detta ändamålet, fenomenala sajten almondpulp.com - där finns bland annat ett grymt recept på Cinnamon Rolls som vi till stor succé gjorde på caféet i somras!
 • Och sist men inte minst, gör mandelmjölk igen med resterna. Om du succesivt minskar mängden vatten kan du använda dem upp till 4 gånger!

 

Shoppa smart och ekologiskt

Som du kanske märkt på vår hemsida uppmuntrar vi alla att äta mat som inte besprutats med gifter eller gödslats med kemikalier. Detta både för vår egen hälsa och för vår planets. Bor du på landet odlar du kanske själv under sommarhalvåret eller plockar nyttigheter i skogen. Bor du i staden kan du emellertid året runt vara utelämnad till det du hittar i din lokala butik (det finns dock många mycket trevliga butiker), och försöker finna så mycket ekologiskt som möjligt. Eftersom dessa produkter odlats på ett mer varsamt sätt, ofta i mindre skala, så kostar de också mer. Samtidigt verkar vissa affärer jobba efter devisen "ekonissar bryr sig inte om priset" och gör prisskillnaden helt oproportionerlig. Om pengarna tryter kan det vara bra att veta att det faktiskt går att välja vilka av varorna det är vettigt att ändå välja som eko, och vilka du med samvetet i behåll ändå kan rata. Vissa besprutas nämligen mindre och andra mer. Kom dock ihåg att ekomärkta (och rättvisemärkta!) varor kan ha andra goda produktionsomständigheter än det faktum att de inte besprutats.

Hur ska jag handla?

Mest besprutade Minst besprutade
1. Äpple
1. Lök
2. Selleri
2. Majs
3. Jordgubbar
3. Ananas
4. Persika
4. Avokado
5. Spenat
5. Sparris
6. Nektarin
6. Ärtor
7. Vindruvor
7. Mango
8. Banan
8. Aubergine
9. Paprika
9. Honungsmelon
10. Potatis
10. Kiwi
11. Grönkål
11. Vitkål
12. Isbergssallad
12. Vattenmelon