Köp Eko Raw Kokosolja smakfri Online 500g - Go for life | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X
Kokosolja smakfri EKO 500ml i gruppen Livsmedel / Kokosprodukter hos Råvarubutiken (7350047926218)
Kokosolja smakfri EKO 500ml

Kokosolja smakfri EKO 500ml

När smör ersattes av olivolja i stekpannorna trodde vi att toppen av hälsosam matlagning var nådd. Då kände vi dock inte till att kokosolja med sina nyligen bevisat hälsosamma fetter ger dina köttbullar, laxfiléer och wokade grönsaker en hälsokick du inte trodde var möjlig…
Artnr: 7350047926218
Go For Life
65:- / 39:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Kokosolja med sitt unika mättade fett har kallats “framtidens superfood”

Innehåller hela 1800 mg av fettsyran Total Omega-6

Vår kokosolja är gjord helt utan petrolium och andra kemikalier. Den är pressad i en helt mekanisk process

 

Till kallpressad kokosolja

Hälsoeffekter av kokosolja

Eftersom kokosolja till 90% är ett mättat fett har man tidigare trott att det inte varit bra för kroppen, framför allt blodkärlen. Men senare tids forskning har visat att det inte stämmer, att kokosolja tillhör en typ av mättat fett som i stället är skonsamt för kroppen. Man har till och med kallat det “framtidens superfood”.

Den viktigaste komponenten i kokosoljans hälsoarsenal är laurinsyran. Den har en antibakteriell effekt och har i vissa tester visat sig effektiv mot virussjukdomar. Fetterna förbränns snabbt av kroppen på ett skonsamt sätt i jämförelse med andra fetter. Man ska även kunna gå ner i vikt snabbare om man byter ut andra fetter mot kokosoljans eftersom den direkt omvandlas till energi utan att lagras som kroppsfett.

Utvinning och historia

Kokosnöten har haft en central roll i Tropikerna i över 4000 år. Och det inte bara som ingrediens i det karibiska köket, utan även inom läkekonsten. Alla delar av kokosnöten har nämligen använts både som medicin och skönhetsprodukter. När den brittiske sjöfararen James Cook seglade till diverse ögrupper i Stilla Havet noterade han att kokosolja hade en viktig roll i det dagliga livet. Under andra världskriget användes ibland kokosolja till soldater som låg i dropp på svåråtkomliga slagfält och räddade således många liv.

I västvärlden råkade kokosoljan tidigare oförtjänt i vanrykte på grund av att man utförde tester med härdad kokosolja. Härdat fett är fett som på kemisk väg gjorts hårdare och vid härdning av olja bildas onyttiga transfettsyror. Det finns alltså både härdad och ohärdad kokosolja. Det vanliga kokosfettet som man köper i mataffärer är dessvärre härdat – om inte annat anges.

Kokosnötterna odlas under kontrollerade och naturliga former och handplockas när de nått mogen ålder. Därefter torkas de varsamt innan de kallpressas och förpackas i glasburkar. Kallpressningen garanterar att alla näringsämnen bevaras, och temperaturen under hela pressningsprocessen överstiger aldrig 42 grader. På så sätt klassas kokosoljan som bildas som ett rawfood med hela 50% laurinsyra.

Användning och recept

Kokosolja används som sagt bäst i matlagning, helst att steka i men även i till exempel marinader, grytor eller som topping på pannkakor och annat, till exempel gröt, bakverk och hälsogodis.

Kokosolja går även utmärkt att använda både att smörja in huden med samt att ge volym åt ditt hår.