Kakaopulver - Köp Eko Raw Kakaopulver Online – 1kg | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X
Kakaopulver Pangoa RB RAW&EKO 1000g i gruppen Livsmedel / Kakao hos Råvarubutiken (303144)
Kakaopulver Pangoa RB RAW&EKO 1000g
Kakaopulver Pangoa RB RAW&EKO 1000g

Kakaopulver Pangoa RB RAW&EKO 1000g

Detta kakaopulver från criollobönan har en nyanserad syrlighet och är friskt i smaken. Perfekt till energigivande smoothies och bakverk.
Artnr: 303144
Kiviks Lilla Råa
199:- / 159:-
Antal: 

Kampanjvara

Kampanjstopp:
2021-12-31, 23:59
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Raw kakao
Rå kakao har cirka fyra gånger mer antioxidanter än sin vanliga rostade motsvarighet. Den är full med fytokemikalier och vitaminer och är kraftigt humörhöjande - för mycket rå kakao ger oss glädjefnatt! Denna kakao är heller inte behandlad med någon "dutching"-process, den alkaliniserande process som används för att göra kakaon rundare i smaken och mörkare, men som också förstör upp mot 60% av fytokemikalierna (http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_process_chocolate).

Kakao med rent samvete

Kakaobönor är kakao i sin renaste form, och dessa criollobönor är en riktig smaksensation. Våra kakaobönor kommer från Pangoakooperativet i Satipo-provinsen i centrala Peru. Kooperativet bildades 1978 av 50 småbönder med syfte att genom socialt engagemang förbättra levnadsvillkoren för sina medlemmar. I dag är de 607 medlemmar och har åstadkommit underverk med sina investeringar i hållbar utveckling, genom stort fokus på miljö, hälsa och utbildning. De har skapat läskunnighetsprogram för vuxna, stipendieprogram för barn, och byggt åtskilliga skolor. Kooperativet arbetar också med att främja kvinnligt ledarskap och jämställdhet. Vidare har de också frigjort sig från mellanhänder, som t ex guerillagruppen Sendero Luminoso som krävde en del av omsättningen, och driver nu i stället direkt handel med omvärlden.

Majoriteten av Pangoakooperativets medlemmar odlar kaffe, men 60 stycken av dem är kakaobönder som odlar ekologisk criollo, den delikata juvelen bland kakaosorter. Varje kakaoodlare äger cirka tre hektar med kakaoträd. Kakaoodlingarna är ekologiskt certifierade av holländska Skal. Under fliken ”Mer information” kan du se ett litet filmklipp från Pangoakooperativet och få en större inblick i vad du stödjer när du köper våra kakaoprodukter. Där finns också instruktioner hur du kan göra din egen choklad från dina kakaobönor.

Vad är kakaopulver, malda kakaobönor eller?
Kakaopulver är faktiskt inte riktigt samma sak som bara malda kakaobönor. Kakaopulver får du vanligen fram genom att under uppvärmning pressa kakaomassa (malda kakaobönor) och då får du ut dels ett vitt och dyrt kakaofett, men även en presskaka, som i sin tur finfördelas till just kakaopulver. Vårt råa kakaopulver är kallpressat utan uppvärming och blir aningens lite grövre i strukturen.


Lite om kakao
Kakao växer på kakaoträdet (Theobroma cacao) som namngavs av Carl von Linné, och som betyder "gudarnas föda". Trädet växer gärna i skuggan av andra tropiska trädarter och direkt på dess stam och på större grenar sitter blommor, som sedan bildar kakaofrukter. Frukternas kärnor är detsamma som kakaobönor. Beroende på sort och variant sitter mellan 25 till 50 kakaobönor i varje frukt, omhuldade av ett syrligt och slemaktigt fruktkött vars smak drar lite åt krusbär och svarta vinbär.
Kakaoträdet kommer ursprungligen från Mexiko, Central- och Sydamerika, men odlas numer även i Afrika, Asien och andra tropiska delar av världen.

Hela kakaobönor består till hälften fett (kakaosmör), 11 procent proteiner, 9 procent cellulosa, 7,5 procent stärkelse och en mindre del garvämnen och vatten. 


Criollo – kakaons Rolls Royce
Bönorna som används till chokladtillverkning och traditionellt pratar man om tre huvudsakliga sorter; Criollo, Forastero och korsningen Trinitario, varav Forastero upptar nära 80–90 procent av världsproduktionen av kakao. Våra bönor är av criollovarianten, kakaons ″Rolls Royce″, vilken anses ha en mer nyanserad och mindre bitter smak och vara en delikatess. Dessvärre är criollosorten också mer känslig mot sjukdomar, och det är en av anledningarna till varför den odlas i mycket mindre omfattning.Hur används kakaopulvret?
Kakaopulver ger stor valfrihet att själv skapa och smaksätta. Det är fylligt och ger en underbar smakupplevelse. Mixa med mandelmjölk och frusen banan för en mysig shake, gör godisbollar av nötter, torkad frukt och kakaopulver, eller experimentera med tryfflar och bars.

Läs mer från Journal of Agricultural and Food Chemistry om hur mycket epicatechin det finns i kakao jämfört med te och rödvin - klicka här.Härifrån kommer våra kakaopulver! 


Två enkla recept med rå kakao:
Innehåll: ekologiskt kakaopulver från criollobönan/nacionalbönan (Theobroma cacao).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekologisk: Ja, EU-ekologiskt
Ursprung: Santa Theresa kooperativet i Ecuador

Näringsvärde per 100 g:
Energivärde1724 kJ/412 kcal
Protein24,5 g
Kolhydrater42 g
Kostfiber28 g
Fett20 g
Kostfiber26 g
Järn16 mg114%*
*Rekommenderade dagliga intag (RDI)

Klicka här för rekommenderade dagliga intag baserat på kön och ålder (RDI)