Utvinning och historia
En av de allra tidigaste kopplingarna mellan choklad och romantik går att spåra till maya-indianerna, som intog en kakaodryck vid giftermålsritualer. Kakaobönan hade en betydande roll i de flesta sydamerikanska kulturer, och när spanjorerna till slut lade beslag på dess hemligheter höll de dem hemliga i hundra år. På 1600-talet nådde dock bönan Frankrike, där de välbärgade drack olika typer av chokladdrycker. På 1700-talet hade chokladaffärer spridit sig till London och genom större delen av kontinenten.
Efter att kakaobönorna skördats läggs de i lådor för att under ett par dagar fermenteras. Sedan packas de upp igen och soltorkas. Allt för att så få näringsämnen som möjligt ska försvinna innan bönorna paketeras och når din hälsohylla. Det är nämligen viktigt att kakaobönorna aldrig hettas upp över en viss temperatur, för då kan allt det nyttiga lätt gå förlorat. Det gäller till exempel kakaobönorna i chokladkakor, eftersom de rostas och inte behåller fler än 13 näringsämnen. Att jämföra med våra kakaobönors över 300!
Användning och recept
Kakaobönor kan ätas som de är som ett gott (och nyttigt!) tilltugg eller krossas och strös i morgonfilen. De funkar även perfekt i olika typer av smoothies och energidrycker, fruktsallader och desserter. Och så kan du självklart använda dem till att göra choklad – choklad som både din tandläkare och PT kan rekommendera!