Jordmandelmjöl | Köp Jordmandelmjöl 500g Eko (Råvarubutiken®) | Råvarubutiken.se
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X
Jordmandelmjöl RB EKO 500g i gruppen Fyndhörna / Mjöl hos Råvarubutiken (141418)
Jordmandelmjöl RB EKO 500g
Jordmandelmjöl RB EKO 500g
Jordmandelmjöl RB EKO 500g

Jordmandelmjöl RB EKO 500g

Naturligt glutenfritt och nötfritt mjöl från jordmandel (chufa). Chufan är ingen nöt/mandel, därför kan nöt- och mandelallergiker konsumera den.
Artnr: 141418
Råvarubutiken
99:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Jordmandelmjöl vegan och glutenfritt

Biologi och odling

Jordmandel (äver känd internationellt som tigernut eller chufa) är ett halvgräs som har näringsrika och goda rotknölar. Den har ett tuvliknande växtsätt och blir 40-50 cm hög. Det finns många varianter av jordmandel och vissa kan odlas i Sverige. De är frostkänsliga och övervintrar sällan om man inte kan förvara plantorna frostfritt. Blommorna, som är oregelbundna till storleken, är grön- eller gulaktiga. Jordmandeln sätts i april-maj och skördas sen höst. För mer information om odling se www.jordmandel.se

.


Historik

Jordmandel är en mycket gammal kulturväxt, dokumenterad redan för 4000 år sedan i Egypten. Därmed är den en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. Den lär ha kommit till Spanien runt 700 e Kr. och odlas nu där kommersiellt, särskilt i trakten runt Valencia. Odling förekommer även i Nordafrika och i USA, Mexico och delar av Asien.
Användning

Jordmandel mjöl är glutenfritt kan användas som ersättning för mandlar och andra nötter i bakning och matlagning. Är rik på protein, mineraler och fibrer och har en nötaktig smak.


Jordmandelns näringsinnehåll

Jordmandel är rik på vitaminer, mineraler och fibrer och är glutenfritt. Kolhydratinnehållet består till största delen av stärkelse och fettsyrorna är liknande olivoljans. Den har ett lågt GI (glykemiskt index).Ingredienser:
jordmandelmjöl
Ekologiskt certifierad: ja
Ursprung: Väst Afrika

Näringsvärde per 100 g

Energi 1373 kJ/400 kcal
Fett 23,3 g
varav mättat 6,7 g
Kolhydrater 63,3 g
varav sockerarter 30 g
Protein 6,7 g
Fiber 33,3 g
Salt 0,01 g