Köp Irish Moss/Karragenan Online – 40g | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X
Irish moss (karragenan), hel, raw & eko, 40g
Irish moss (karragenan), hel, raw & eko, 40g
Karragentång, karragenalg, pärlmossa, brosktång (Chondrus crispus).
Irish moss (karragenan) hel raw&eko 40g
Irish moss (karragenan) hel raw&eko 40g
Irish moss (karragenan) hel raw&eko 40g
Irish moss (karragenan) hel raw&eko 40g

Irish moss (karragenan) hel raw&eko 40g

Algen som fungerar som gelatin
Artnr: 601051
Algaran
59:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Irish moss är en multifunktionell alg som sedan sekler använts till allt från förtjockningsmedel i soppor och såser till att ätas som grönsak.

Vad är Irish Moss?

Irish moss är inte en mossa som namnet antyder utan faktiskt en alg, Chondrus crispus. Kärt barn har många namn: karragentång, karragenalg, pärlmossa, brosktång, karragenmossa, irländsk mossa, eller bara karragenan. Irish moss är en rödalg som växer ut med Atlantens kuster i Europa och Nordamerika. Den är vanlig runt Irland och England men den förekommer även på Island och Färöarna. Färgen kan variera från grön-gul till röd-vit-lila. Till utseendet ser Irish moss ut som ett litet träd och blir ca 20 centimeter högt. 

Näringsinnehåll i Irish moss

Irish moss  är rik på proteiner (10% av dess innehåll), mineraler, samt på jod, sulfur, järn, mangan, selen, zink, kalcium och magnesium. Om man kokar Irish moss bildas det ett slem, som sägs vara näringsrikt och lättsmält. Den innehåller naturligt karragen som är ett förtjockningsmedel (E407) och ett alternativ till gelatin. Inom konventionell livsmedelstillverkning används Irish moss i kött, mjölk, desserter, sylt och glass. Men eftersom det går att skölja bort den svaga algsmaken så är den perfekt för puddingar, krämer och mousse-liknande råa efterrätter.

Så här kan du göra för att dra nytta av den irländska mossans förtjockande egenskaper:

  1. Skölj ordentligt (beräkna 20 g för en stor kaka t.ex.)
  2. Lägg mossan i en plastskål, täck med vatten, lägg på lock, ställ in i kylen.
  3. Algen är redo att användas efter ett dygn, gör sig bäst efter 3–4 dygn men varar i upp yill 7 dygn i kylen.
  4. Mixa utan blötläggningsvattnet med önskad vätska (ca 2 dl). Försök att få så små bitar som möjligt.


Andra användningsområden


Smaken är i det närmaste neutral och pulver av Irish moss kan blandas i te, saft och vatten. På Jamaica görs en traditionell dryck med chiafrön och Irish Moss. Under de gamla goda tiderna användes Irish moss mot hosta, bronkits och lungproblem. Den sägs också kunna påverka magproblem. Tidigare gavs det som näringsgivande mat till invalider och som återhämtning efter svår sjukdom. Den användes traditionellt av irländarna sedan 1800-talet. Du hittar den i dag, fast du förmodligen inte tänkt på det, som bindemedel i tandkräm och i hudkrämer mot bland annat rynkor och åldrande. De påstås ha effekt på hudproblem. Det finns många världen över som låter alger ingå i den dagliga födan och visst finns det mycket näringsrikt bland havets skatter förutom fiskarna.

Tänk på! Förvara torrt, mörkt och svalt. Skölj i kallt vatten några minuter före användning. Paketen kan innehålla spår av havssalt, sand eller små kräftdjur.


Baka ditt råa, glutenfria, honungs- och mandelbröd med hjälp av irish moss:

Innehåll: Torkad ekologisk Irish moss / karragenan (Chondrus crispus).
Rek. dosering: Upp till 5 g per dag
Raw Food-kvalitet: Ja
Ekologiskt certifikat: Ja
Ursprung: Irland

Protein 11-18%

Fett 1-3%

Kolhydrater 55-66%

Vitamin C 10-30 ppm

Vitamin B12 0,6-4 ppm

Kalcium 0,9-1,3 ppm

Jod 200-300 ppm

Järn 170-210 ppm

Magnesium 6700-8351%

Mangan 2-28 ppm

Natrium 2-2,6%

Kalium 3,4 ppm

 

Algaran är beläget i Malinmore, Glencolmcille, Southwest Donegal på Irlands nordvästra kust.

Alla AlgAran alger är handskördade genom en ekologisk rutin. Algerna skördas med maximal respekt och omsorg för den marina miljön.Skördade alger sköljs på stranden och torkas vid låga temperaturer för att bevara sitt näringsinnehåll på bästa sätt.

Vad innebär ekologiskt certifierade algprodukter? Den ekologiska certifieringen kräver att alla producerade alger är fri från föroreningar och genomgår regelbunden laboratorieanalys vilket skall säkerställa att algprodukterna är hälsosamma och säkra att äta