Utvinning och historia
Det äldsta bevarade hampamaterialet är 8000 år gammalt. Den legendariske kinesiske kejsaren Shennong beskrev hampa som en “superört” och kung Henry VIII beundrade växten för sina repegenskaper.
På 1700-talet blev hampaväxten tilldelad det latinska familjenamnet Cannabis sativa av den svenske botanikern Carl von Linné. Detta betyder fritt översatt “användbar hampa” och var under denna tid en del av självhushållningen där det bland annat användes till säckar, rep, tält och fiskeredskap.
Eftersom hampa har en hög naturlig resistens mot diverse externa faktorer är den relativt lätt att odla i kontrollerad form utan att behöva tillsätta kemikalier. Efter cirka 100 dagar plockas fröna ur för att sedan torkas och silas. Hampafrön finns i flera olika former, både som skalade, oskalade samt i form av hampaproteinpulver. Det de alla har gemensamt är att de är lättanvända och fyllda av nyttigheter som proteiner, vitaminer och mineraler!
Användning och recept
Hampafrön fungerar perfekt som topping på morgonfilen eller som ingrediens i valfri frukt- eller energishake. Hampafrön kan även användas i bakning, strös över sallader eller fungera som ett extra tillägg i soppor och grytor.
Näringsinnehåll per 100g
% av RDI per 10 g | ||
Energi (g.) | 2508KJ/599Kcal | |
Protein (g.) | 31.1g | |
Kolhydrater | 4.1g | |
varav sockerarter | 1.7g | |
Fett (g.) | 49.1g | |
varav fleromättat | 5g | |
Fibrer (g.) | 8.3g | |
Natrium (g.) | 248mg | |
Vitamin D | 0.06mg | 0.12% |
Vitamin E | 90mg | 75.00% |
Thiamin | 1.45mg | 13.18% |
Riboflvin | 0.35mg | 2.50% |
Niacin | 2.8mg | 1.75% |
Kalium (mg) | 859mg | 4.30% |
Kalcium (mg) | 61.67mg | 0.77% |
Fosfor (mg) | 1160mg | 16.57% |
Järn (mg) | 14mg | 10% |
Mangan (mg) | 7mg | 35% |
Zink (mg) | 11.5mg | 11.50% |
Magnesium (mg) | 856.5mg | 22.84% |
Mangan (mg) | 7mg | 35% |
Omega 3 | 8g | |
Omega 6 | 24 |