Utvinning och historia
Färgen gul har i tusentals år haft en gudomlig status i Indien då det är både guruns och Devas (gudarnas) färg. Och eftersom gurkmeja har både en stark gul färg samt mycket höga näringsvärden är det inte konstigt att roten betraktas så pass högaktningsvärt, och har så gjorts i över 6000 år. Man hänger till exempel roten om halsen för att skydda sig från onda andar, och i södra Indien badar än i dag brudparet i gurkmeja dagen innan brölloppet. Roten är även vad som ger munkarnas dräkter sin orangea färg.
Gurkmejan väljs ut bland de finaste skördarna i Indien innan den rengörs och torkas i speciella maskiner så att inga näringsämnen ska gå förlorade. Rötterna hackas och mals sedan ner till ett finkornigt pulver. Vi säljer pulvret i dess näringsrikaste form.
Användning och recept
Gurkmeja är framför allt användbart i matlagning, till exempel i tillagandet av indiska lammfärsbullar, kambodjanska grillspett och burmesisk fisk. Pulvret vi säljer ska ej förväxlas med kryddan gurkmeja som säljs i matbutikerna, då den inte alls innehåller lika många näringsämnen som pulvret. Det fungerar dock som ett nyttigt substitut till kryddan, till exempel i curry! Man kan såklart även blanda pulvret i varmt eller kallt vatten och dricka som en näringsshot.
Näringsvärde per 100 g
Energi 1482 kJ/310 kcal
Fett 9,9 g
-varav mättat 3,1 g
Kolhydrat 64,9 g
-varav sockerarter 3,2 g
Fiber 21,1 g
Protein 7,8 g
Salt 38 mg