Råvarubutiken
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X

Goji

Det röda superbäret som är proppat med nyttigheter!gojibär

Gojibär (Lycium barbarum) tillhör ett av de mest näringsrika bären som finns att tillgå på vår jord. Ofta kallas gojibär, likt bland annat tranbär, acaibär och blåbär för superbär, eftersom de har så god effekt på människokroppen. Bären växer i Kina, Tibet och Mongoliet, men odlas även som trädgårdsväxt i Sverige under namnet bocktörne. De används traditionellt inom kinesisk medicin och har gjort så i över 5000 år. 

Näringsinnehåll i gojibär

Förutom en mängd vitaminer, mineraler och antioxidanter är dessa bär rika på essentiella fettsyror och enzymer, och innehåller hela 18 aminosyror. De gör de små bären till ett komplett livsmedel, som ger kroppen ett extra tillskott av näring.

Gojibär är speciellt rika på betakaroten (6 gånger mer än i morötter), C-vitamin samt vissa B-vitaminer. De innehåller mycket järn (50 g gojibär täcker dagsbehovet!), kalium, koppar, mangan, krom, selen, zink och 21 spårämnen. Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar, selen och C-vitamin till immunförsvarets normala funktion, och Riboflavin (vitamin B2) till att nervsystemet fungerar normalt. C-vitamin ökar dessutom upptaget av järn.


Hur använder jag gojibär?
Gojibären har en behagligt rund och fin smak och är inte fullt så söta som t.ex. russin. De går att blanda i müsli, i godsaker eller ätas som de är. Erik brukar använda dem i en uppiggande mix med rå kakao när han kör bil i tröttande mörker!
Visa filter Dölj filter