
Baka med vår kokos!
Här finner du kokos i alla former; riven, strimlad, kokospuré och kokossmör. Har du testat att baka med kokosmjöl? Det kan både ge extra saftighet och smak i ditt bakverk. Som snacks är de råa kokostrimlorna fantastiska, de går knappt att sluta äta. Kom också ihåg att en stor del av fettet i kokosen utgörs av så kallade mediumkedjade triglycerider, som är mycket lättare för kroppen att hantera än andra långkedjiga fetter.Kokosnöten är som du kanske redan vet en stenfrukt, och ingen nöt i ordets rätta bemärkelse. Hos stenfrukterna, finns i varje fruktkropp ett frö (en s.k sten) med ett ytte hårt skal. Andra exempel på stenfrukter är mango, kaffe och valnöt. En sak som skiljer kokosnöten från andra frukter är dess stora innehåll av vätska i form av kokosvatten. Kokosvattnet finns i nöten för den tidiga groningen, en näringslösning som vid fortsatt mognad av nöten sammangår i fruktköttet. Kokosvattnet innehåller bland annat salter, och mindre mängder av vitaminer och mineraler.
Användningsområdena för kokospalmen och dess frukter är nästintill oändliga. Själva stammen kan användas som virke, och bladen kan flätas till tak, mattor och liknande. Nötens yttre fiberhölje kan användas till rep och borstar och det hårda skal som omsluter frövitan är utmärkt till att göra skålar eller konstverk av olika slag. Själva frövitan, kokosköttet, är i sig ett fantastiskt livsmedel, och detta utgör själva basen till alla de produkter som du hittar här under. Kokosfettet har dessutom också kosmetisk funktion, och sägs vara bra mot torr hud. Du kan alltså bygga ditt hus, äta dig mätt, släcka törsten och hålla dig vacker med denna växt!