
Kakao från Råvarubutiken till din egen raw choklad!
Även om vi vet att den "vanliga" choklad som vi hittar i affärerna inte är den mest hälsosamma, så är definitivt kakao nyttigt. Förutom att vara rik på mineraler och magnesium så innehåller det alkaloiden theobromin och en mängd olika flavonoider. Om du använder raw kakao i chokladmakandet så får du också i dig mer av de värmekänsliga och mest potenta ämnena. Blandar du sedan ned lite av den söta caroben så lyfts smaken till nya höjder...Själva kakaobönan, som utgör basen till alla kakaoprodukter - kakaosmör, kakaopulver och kakaomassa - är i själva verket ett fermenterat och torkat frö, som man får från kakaofrukten på trädet Theobroma cacao. Kakaoträdets ursprung finner man i Centralamerika och de norra delarna av Sydamerika. Man vet att användningen av kakao sträcker sig mer än 5000 år tillbaka, då förcolumbianska civilisationer som Maya använde kakaon i spirituella ceremonier. Enligt vittnesmål från spanska soldater intog även den aztekiske kejsaren Moctezuma II uppemot sextio(!) portioner kakaodryck dagligen, smaksatt med vanilj eller andra kryddor. Arkeologiska fynd antyder att kakaofruktens fruktkött också har använts tidigt, som bas för en fermenterad alkoholhaltig dryck. Till Europa och dess välbärgade kom kakaon genom just spanjorerna och blev i dryckesform populär ifrån mitten av 1600-talet.
De tre huvudtyperna av kakao är Forastero, Criollo och Trinitario. Den mest odlade är forasteron, och det är även den som utgör basen i den mesta chokladen som man hittar i livsmedelsbutikerna. Criollon, den typen som våra kakaoprodukter är tillverkade av, anses vara den finaste av kakaosorterna och har en ojämförbar smak. Dock är den svårodlad, mer känslig för sjukdomar och angrepp från skadedjur, och ger mindre skördar. Därför är den också dyrare än "vanlig" kakao.