Glutenfria mjöl och gryn som gör gott för kroppen!
I våra trakter har vi historiskt varit vana vid att spannmålen endast varit fyra till antalet: vete, korn råg och havre. Under nittonhundratalet och på senare tid har vi fått lära känna gräsväxter från andra delar av jorden, såsom ris, majs, hirs, durra och teff. Alla med unika egenskaper, smak och näringsinnehåll. Vi har också fått bekanta oss med så kallade pseudosädesslag, bland vilka bovete, chia, quinoa och vissa sorters amarant hör hemma. Dessa är egentligen inte gräsväxter utan örter av olika slag, de är fria från gluten och innehåller höga halter av mineraler, och vad gäller chia även nyttiga fetter. De är inte hybridiserade på samma vis som exempelvis de moderna vetesorterna. Pseudosädesslagen är fantastiska för att göra olika sorters gröt, och chia har likt linfrön ett gelbildande hölje som även gör detta frö perfekt för att göra puddingar.På Råvarubutiken är vi särskilt stolta över att tillhandahålla ekologisk quinoa från Apoqua-kooperativet i Peru. Om du vill lära dig mer om just quinoan och dess egenskaper, klicka här.