
Kokossocker, agavesirap, yaconsirap och björksocker
Att äta mer hälsosamt behöver inte betyda att man ska säga nej till det söta i livet. Visserligen kan vi alla må bra av att vänja oss av med sötsuget, men med våra alternativa sötningskällor kan du njuta med lite godare samvete.Kokossocker kommer inte från kokosnöten utan från blommorna på kokospalmen. Dessa blommor tappas på nektar från vilken man sedan kokar bort vätskan. Kvar får man först en sirapslik massa, och sedan ett torrare brunt socker som både säljs i block och i pulverform. Smaken är rund och kolaaktig.
Björksocker, eller xylitol (från grekiskans ξύλον, xyl[on], som betyder trä), är en sockeralkohol som används som sötning. Den tillverkas från kolhydraten eller hemicellulosan xylon som finns i stor mängd i bland annat björkar. Smaken är neutral, något kall, och till utseendet är xylitolen lik vanligt vitt socker. Dock är påverkan på blodsockret mindre, och xylitolen har visat sig ha god effekt på tandhälsan.
Yaconsirapen har den kanske mest unika smaken bland de alternativ till socker som vi tillhandahåller. Den smakar som en blandning av melass och bränt socker med en underton av äpple. Sirapen utvinns från yaconroten, som har sitt ursprung i de peruanska anderna och även sammansättningen i sirapen är unik. Närmare hälften av sockerarterna är så kallade fruktoligosackarider som inte tas upp i tarmen och därmed inte påverkar blodsockret.
Agavesirapen är vad gäller smaken vår favorit bland de alternativa sötningskällorna. Denna sirap framställer man från Agavekaktusens sav. Klicka in här på vår sida om agavesirap för att läsa mer om denna >>