
Alger med massor av mineraler!
Alger har konsumerats att havsnära folkgrupper i tusentals år. Alger hade en viss popularitet i Sverige under 70- och 80-talen som fastekur, men utbudet när man vill köpa alger idag skiljer sig avsevärt från då. Nu har intresset väckts hos flera, och insikten om att algerna har något unikt ur näringssynpunkt. Och att alger kan vara så goda! Kelp har ett unikt innehåll av jod, och en nypa av vårt kelppulver i en vegetarisk rätt ger det en fisksmak. Dulse, som innehåller mycket järn, kan du tugga på rätt av, som om det vore lakrits. Eller varför inte göra en misosoppa eller buljong och hacka ner wakame i?Ur ett hälsomässigt perspektiv ses alger främst som en mycket god källa till mineraler, såsom jod, kalcium och magnesium. Men alger innehåller också massor av fibrer, och är också en utomordentlig källa till protein. Algen dulse kan innehålla mellan 9 och 25 procent protein, beroende på årstid och den plats där den skördas. Uppsättningen aminosyror liknar ganska mycket den hos baljväxter.
Vill du dra nytta av algernas mineralinnehåll för att exempelvis återhämta dig efter träning, men är inte så sugen på att äta algerna rakt av? Då kan du exempelvis köra några bitar dulse med vatten, limejuice, dadlar, lite chiafrön och ett neutralt proteinpulver och du har en super recovery drink!