Cordyceps
Utvinning och historia
Cordyceps nämns i diverse kinesiska skrifter så långt tillbaka som Tang-dynastin, cirka 620 e.Kr. Det dröjde till 1700-talet innan cordyceps kom till Europa, infört av en fransk präst som varit gäst hos den dåvarande kejsaren, och svampen sägs ha hänfört kontinentens läkarelit.
Eftersom cordyceps enbart växer på den tibetanska platån samt i Himalaya och är mycket ovanlig att hitta som vildvuxen svamp har den länge varit otillgänglig för den breda allmänheten. Både i sina hemtrakter och här i västvärlden. På senare år har man dock kommit på en metod att artificiellt odla svampen genom en “flytande jäsning”-process som producerar cordyceps nästan lika näringsrika som sina vildvuxna syskon. Svampen mals slutligen ner till ett finkornigt pulver som säljs av oss i sin mest näringsrika form.
Användning och recept
Cordycepspulver kan enkelt drickas som en näringsshot genom att man blandar det med filtrerat vatten (1-2 gram pulver upp till 3 ggr dagligen). Men eftersom smaken kan vara aningen bitter rekommenderar vi att man blandar pulvret i till exempel en fruktsmoothie. Eller kanske ännu mer passande – en mjölksmoothie med nöt- eller rismjölk som bas. Mums!
Detta är ett kosttillskott
Näringsvärde per 100 g
Energi 1616 kJ/388 kcal
Fett 14,8 g
- varav mättat 3,4 g
Kolhydrater 14 g
-varav sockerarter 0,5 g
Fiber 26,9 g
Protein 36,4 g
Salt 0,03 mg