Köp Eko Raw Chiafrön svarta Online 90g - Go for life | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X
Chiafrön svarta EKO&RAW 150g i gruppen Superfood / Fröer hos Råvarubutiken (7350047921008)
Chiafrön svarta EKO&RAW 150g
Chiafrön svarta EKO&RAW 150g
Chiafrön svarta EKO&RAW 150g

Chiafrön svarta EKO&RAW 150g

När aztekerna byggde sin flytande trädgård åt kejsaren rådde det inga tvivel om vilken en av huvudväxterna som planterades i den skulle vara: chiafrön. Dessa energibomber användes även som valuta och har förtärts i över 4000 år. Du kommer snart att förstå varför.
Artnr: 7350047921008
Go For Life
55:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Chiafrön är med sin kombination av protein, kostfibrer, omega-3 och mineraler ett riktigt superfood!

Chiafrön är ett utmärkt komplement till morgonfilen som ger dig en energiladdad start på dagen

Hälsoeffekter av chiafrön

Chiafrön är rika på protein, antioxidanter, omega-3, kostfibrer samt en mängd olika mineraler, vilket gör det till ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. Omega-3-fettsyror är essentiella oljor som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Dessa fleromättade syror förser huden med näring och gör den mjuk och följsam samtidigt som de ser till att slemhinnor, membran och nerver fungerar normalt. Fettsyrorna har även en betydande roll för syresättningen av kroppens organ. Dessa underlättar nämligen transporten av syre genom blodet till alla celler, vävnader och organ.

Protein behöver kroppen för att bygga upp och bibehålla muskelmassa medan kostfibrer bland annat främjar matsmältningen.

Chiafrön innehåller även rikliga halter kalium, kalcium, fosfor, magnesium och järn. Magnesium kallas ibland “mirakelmineralen” då den ger en livsgnista åt våra metaboliska funktioner samt lindrar trötthet och utmattning (bland mycket annat). Kalium hjälper till att sänka blodtrycket medan kalcium bland annat bibehåller en frisk benstomme och friska tänder. Järn hjälper bland annat till i bildandet av röda blodkroppar medan fosfor bidrar till normal energiomsättning.

Utvinning och historia om Chiafrön

Chiafrön har odlats av aztekerna, Mayaindianerna och vissa nordamerikanska indianstammar i över 4000 år. Man använde det till en hel mängd olika saker, som att göra mjöl av eller pressa till olja men även ätas hela samt som ingrediens i mediciner och hälsodrycker. Utöver aztekernas dyrkan av fröna som nämnts ovan kan man hitta en spännande anekdot även om Tarahumuraindianerna i norra Mexiko, som på sina jaktutflykter hade med sig chiafrön som enda ingrediens som höll dem närda i flera dagar.

Själva ordet ”chia” betydde ursprungligen ”oljig”, och detta beror på att man sedan en lång tid tillbaka traditionellt lagt chiafrön i blöt. Då bildas en geléaktig, aningen oljig hinna runt fröna. Detta var tidigt ett populärt sätt att ”tillaga” chiafröet och än i dag är det mycket vanligt att man gör detta i stora delar av Sydamerika.

Chiaväxten frodas i sandiga jordar och växer sig ungefär en meter hög. Den skördas mellan november och januari varefter fröna separeras från växten. Fröna går sedan igenom en avancerad reningsprocess innan de paketeras och når våra hyllor.

Användning och recept

Chiafrön kan ätas som de är eller blandas med flingorna eller müslin i din morgonfil. Du kan även med fördel blanda dem i gröt eller i yoghurt tillsammans med andra nötter och frön för en god och nyttig start på dagen. Det går också bra att strö över fröna över sallader, pasta eller använda i andra maträtter. Fröna kan även användas i bakverk, t ex till att göra nyttiga chokladbollar och muffins.

Näringsinnehåll per 100g

Energi (g.)1772 kJ 429.2 kcal% av RDI per 10 g
Protein (g.)20.44g
Kolhydrater7.34g
varav sockerarter0.86g
Fett (g.)28.2g
varav fleromättat22.48g
Fibrer (g.)31.98g
Natrium (g.)<0.1g
Kalium (mg)5382.70%
Kalcium (mg)311.063.90%
Fosfor (mg)6429.20%
Järn (mg)6.034.30%
Magnesium (mg)2466.60%
Omega 317.38