Köp Eko Raw Carobpulver Online 290g - Go for life | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Ursprung
Råvarubutiken

Logga in

X
Carobpulver EKO&RAW 290g i gruppen Superfood / Superpulver hos Råvarubutiken (7350047921114)
Carobpulver EKO&RAW 290g
Carobpulver EKO&RAW 290g
Carobpulver EKO&RAW 290g
Carobpulver EKO&RAW 290g

Carobpulver EKO&RAW 290g

Det sägs att Johannes Döparen levde på en diet av endast honung och carob, varför carobträdet även kallas Johannesbrödträd. Carob har dessutom givit namn åt uttrycket (och hela mätsystemet) för guld, karat. Och detta är verkligen guld som glimmar bland födoämnen!
Artnr: 7350047921114
Go For Life
65:-
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning

Carobpulver är idealiskt för dig som längtar efter sötsaker men inte vill proppa i dig en massa ohälsosamma kakor och godis med onyttigt fett och socker.

Utvinning och historia

Carobträdet kan ha existerat sedan slutet av förra istiden och odlas främst för sina nyttiga bönskidor som har använts som föda i tusentals år. Ceratoniai, trädets latinska namn, är sannolikt ursprunget till ordet karat. Det syftar på ärtorna som har förvånansvärt lika vikt (ca. 0,2 g). Näringsmässigt är det dock inte själva bönorna utan bönskidorna som är värdefulla.

Carob spelade (och spelar fortfarande) en viktig roll i flera framstående civilisationer och religioner. Den intas under judiska högtider, dricks i juiceform av muslimer under ramadan, och bilden av dess ärtskida är egyptisk hieroglyf för ”söt”.

Carobpulver framställs varsamt och utan tillsatser av carobträdets bönskidor. Trädet som tillhör familjen baljväxter kan bli över tio meter högt och har sitt ursprung i Medelhavsområdet. I jämförelse med kakao är fetthalten mycket låg, endast 0,67 % (råa kakaobönor har en fetthalt på c:a 50 %). Man kan också välja carob i stället för kakao om man vill undvika de centralstimulerande ämnena koffein och teobromin som finns i kakao.

Användning och recept

Med sin låga fetthalt och naturligt söta smak fungerar carob perfekt både som ersättare för kakao och i kombination med kakao. Kakao och carob kompletterar varandra, både smak- och näringsmässigt. Carob innehåller kalcium och kakao magnesium, två mineraler som samverkar positivt i flera avseenden – bland annat genom att magnesium reglerar tillgång och användning av kalcium i cellerna.

Med sin chokladliknande smak fungerar carob alltså perfekt även som en fettsnål samt koffein- och teobrominfri ersättare till kakao. Det passar därför utmärkt till bakning och godis och är idealt för dig som har ett starkt sug efter sötsaker men inte vill få i dig en massa fett, koffein och socker. Använd pulvret i efterrätter eller som ingrediens i läckra bakverk. Testa smakkombinationen carobpulver och kakao i ditt hemgjorda godis eller blanda en näringsrik och god dryck av carobpulver, honung och havremjölk.

​Näringsinnehåll per 100g

% av RDI per 10 g
Energi (g.)
Protein (g.)4.6g
Kolhydrater88.9g
varav sockerarter49.1g
Fett (g.)0.7g
varav fleromättat0.2g
Fibrer (g.)39.8g
Natrium (g.)35.0g
A-Vitamin (µg)14.00.18%
C-Vitamin (µg)0.20.03%
Vitamin-E (mg)0.60.50%
Tiamin (mg)0.10.90%
Riboflavin (mg)0.53.57%
Niacin (mg)1.91.19%
Vitamin-B6 (mg)0.42.86%
Folate (mg)29.0
Choline (mg)11.9
Kalium (mg)8274.14%
Kalcium (mg)3484.35%
Fosfor (mg)79.01.13%
Magnesium (mg)541.44%
Järn (mg)2.92.07%
Zink0.90.90%
Koppar0.66.00%
Mangan0.52.50%
Selen5.30.96%
Omega-3 Fatty Acids4.0
Omega-6 Fatty Acids212