Våra bönor är rika på protein, mineraler och fibrer. Smaken är söt och konsistensen len och krämig. De är goda i sallader, vegetariska biffar och i röror. Låt gärna koka med som matigt inslag i soppor och grytor.
Att fixa egna bönor är varken svårt eller jobbigt och har sina fördelar. Till att börja med är det mycket billigare, dessutom håller de längre i skafferiet tack vare att det är torrvara. Bönor, linser och kikärtor innehåller bland annat lektin, saponiner och fytinsyra. Genom blötläggning mjukar man inte bara upp bönorna. Blötläggningen gör också att dessa ämnen minskar eller försvinner nästan helt. Genom att äta bönor får du protein i sig. Dessutom finner du massviss med recept på nätet med fokos på bönor.
Att fixa egna bönor är varken svårt eller jobbigt och har sina fördelar. Till att börja med är det mycket billigare, dessutom håller de längre i skafferiet tack vare att det är torrvara. Bönor, linser och kikärtor innehåller bland annat lektin, saponiner och fytinsyra. Genom blötläggning mjukar man inte bara upp bönorna. Blötläggningen gör också att dessa ämnen minskar eller försvinner nästan helt. Genom att äta bönor får du protein i sig. Dessutom finner du massviss med recept på nätet med fokos på bönor.
Ursprungsland: Kina
Näringsvärde per 100g
Energi | 1300 kJ/310 kcal | |
Fett | 1,4 g | |
varav mättat | < 0,5 g | |
Kolhydrat | 45 g | |
varav sockerarter | 2,1 g | |
Fiber | 16 g | |
Protein | 22 g | |
Salt | < 0,01 g | |
Folsyra | 444 µg | 222 %* |
Kalium | 1483 mg | 74 %* |
Kalcium | 123 mg | 15 %* |
Magnesium | 171 mg | 46 %* |
Järn | 5 mg | 36 %* |
Zink | 3,7 mg | 37 %* |