Björksocker - Köp Björksocker Xylitol Online – 5kg | Råvarubutiken
Råvarubutiken
Råvarubutiken

Logga in

X
Björksocker EKO i gruppen Storpack / Kryddor & Smak hos Råvarubutiken (1452x5)
Björksocker EKO
Björksocker EKO
Björksocker EKO

Björksocker EKO

Vikt 5kg

Björksocker eller även kallat Xylitol har 40% mindre kalorier och 75% mindre kolhydrater än vanligt vitt socker. Björksocker kan användas som vanligt socker, med undantag för bakverk som kräver jäst. Man kan tex. göra choklad, chokladbollar, glass, marmelad, sylt, desserter, kakor etc. 100% Xylitolkristaller från björk- och bokträd 
Artnr: 1452x5
Råvarubutiken
975:-
Antal: 
  • Om produkten
  • Specifikation
  • Användning
Xylitol (björksocker) är en sockeralkohol som finns i många grönsaker, i frukt och i träd. Det bildas till och med i små mängder i människokroppen.

Mest xylitol finns det i björkens sav och tillverkningen tog fart under andra världskriget i Finland, då det rådde brist på socker. I dag kommer den mesta xylitolen antingen från Finland eller från Kina. Produkten är i pulverform och trots namnet faktiskt helt luktfritt och det är även lättlösligt i vatten och alkoholer. Det finns både grovkornig och finkornig xylitol, beroende på tillverkningsmetod.

Xylitol och tandhälsa

Vi känner igen xylitolen från tuggummin och tandkräm och detta tack vare att många studier visat att det motverkar karies, höjer pH-värdet i munnen, kan hämma tillväxt av vissa bakterier och förebygga muntorrhet. 

Hur används xylitol?

Xylitol är ett vitt kristalliskt substitut för vanligt socker. Det ser ut som socker och smakar faktiskt nästan som socker. Det används över hela världen som ett substitut till socker under beteckningen E967 i bland annat tuggummin, mint och annat godis. 

Så mycket bättre än vitt socker

Xylitol är ett naturligt alternativ till socker och det har även 40 procent färre kalorier är socker. För diabetiker är björksockret populärt, eftersom det är snällare mot blodsockret. Då xylitol är värmestabil i jämförelse med kemiskt framställda sötningsmedel kan den användas till matlagning och bakning. Den kan användas rakt av utan att mängden behöver regleras, men eftersom xylitol upplevs sötare än socker räcker oftast 50–70 procent av den mängd socker som anges i receptet.

För mer information, tips och idéer om hur du kan använda xylitol / björksocker besök vår anslagstavla på pinterest. Där finns både tips och information samt recept, raw food och inte raw food:
Xylitol, tips och recept

OBS 1: Vid en överkonsumtion, över 400 g per dag kan det utlösa diarré.
OBS 2: Xylitol skall EJ konsumeras av hundar då deras matsmältningskanal saknar förmåga att bryta ner det.


Innehåll: Xylitol (sockeralkohol utvunnen från björkfiber)
Raw food-kvalitet: Nej.
Ekocertifiering: Nej.
Ursprung: Finland/Kina